Recomandările privind pandemia, contestate de cercetători. Studiu MIT: Distanțarea și purtarea măștilor în exterior sunt măsuri nebunești. Spațiile interioare nu trebuie închise

Un studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT), dat luni publicității, contestă principalele recomandări făcute de OMS și de CDC pentru combaterea pandemiei, precum distanțarea socială, purtarea măștilor în aer liber sau închiderea spațiilor interioare.

Distanțarea și purtarea măștilor în exterior sunt măsuri nebunești, spune profesorul MIT Martin Z. Bazant, transmite CNBC, citat de Digi24.

Practic, potrivit sursei citate, în urma acestui studiu, profesorii MIT Martin Z. Bazant și John WM Bush pun sub semnul întrebării recomandările Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), adoptate în întreaga lume de la izbucnirea pandemiei și până în prezent.

Distanțarea socială la 2 metri nu are efect

Potrivit cercetătorilor, regula distanțării sociale se bazează pe o înțelegere învechită a modului în care circulă virusul în spații închise și astfel au fost omiși mulți factori importanți care cuantifică cu exactitate riscul de transmitere a Covid-19 în interior, cum ar fi numărul de persoane dintr-o încăpere, ce activități desfășoară acele persoane, precum și nivelul de ventilație existent în acel loc.

„Susținem că nu există prea multe beneficii ale regulii de a păstra distanța de 2m, mai ales atunci când oamenii poartă măști. (…) Nu are nicio bază fizică, deoarece aerul are tendința de a se ridica și apoi de a coborî în altă parte a camerei, astfel încât e posibil să fii mai expus la mediul înconjurător decât la o persoană aflată în apropiere”, a explicat profesorul Bazant, potrivit sursei citate.

Spațiile interioare nu ar trebui închise

Potrivit celor doi cercetători ai MIT, recomandările care impun limitele de ocupare în interior sunt inutile.

„Analiza noastră arată că multe spații care au fost închise, de fapt, nu ar trebui să fie. De multe ori spațiul este suficient de mare, ventilația este suficient de bună, intervalul de timp pe care oamenii îl petrec împreună este de așa natură încât acele spații pot fi utilizate în condiții de siguranță chiar și la capacitate maximă, iar recomandarea de a limita capacitatea acestor spații nu este corectă”, spune Bazant.

Distanțarea socială în aer liber, o măsură nebunească

De asemenea, distanțarea socială în spațiile deschide nu are aproape niciun sens iar măsurile de distanțare și purtare a măștilor în exterior sunt nebunești, afirmă Bazant.

„Dacă te uiți la fluxul de aer din exterior, aerul infectat va fi eliminat și foarte puțin probabil să provoace transmisie. Există foarte puține cazuri de transmisie înregistrate în aer liber, spune el.

Potrivit sursei citate, acest lucru ar putea explica de ce nu au existat creșteri de transmitere în state precum Texas sau Florida, care au redeschis afacerile fără limite de capacitate.

Totodată, spun cercetătorii, măștile funcționează în general pentru a preveni transmiterea, prin blocarea picăturilor mai mari, însă majoritatea persoanelor care transmit covid nu tușesc și nu strănută, sunt asimptomatice.

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Recomandările privind pandemia, contestate de cercetători. Studiu MIT: Distanțarea și purtarea măștilor în exterior sunt măsuri nebunești. Spațiile interioare nu trebuie închise”

Comentariile sunt închise.