Revoltător! Masacrul comis în urmă cu 80 de ani la Fântâna Albă de trupele sovietice, minimizat și pus pe seama serviciilor secrete române, într-un documentar realizat de Administrația Regională de Stat Cernăuți

La 80 de ani de la tragedia de la Fântâna Albă, când mii de români din Bucovina de Nord au fost uciși de trupele sovietice, Administrația Regională de Stat Cernăuți a postat pe Facebook un film în care masacrul de atunci este minimizat și pus pe seama serviciilor secrete române.

Un filmuleț realizat de Administrația Regională de Stat Cernăuți, Secția de cultură, despre tragedia bucovinenilor de la Fântâna Albă, spune că în pădurea Varnița au fost împușcați „aproximativ 50 de persoane”, fără să se specifice de ce naționalitate au fost, scrie Agenția Bucpress.

Deși victimele au fost masacrate de grănicerii sovietici, potrivi filmului postat pe Facebook de Administrația Regională de Stat Cernăuți, acțiunea a fost planificată de serviciile secrete românești împotriva locuitorilor Bucovinei.

„A fost o provocare, conștient planificată de serviciile secrete române, împotriva locuitorilor Bucovinei”, se spune în film, potrivit sursei citate.

BucPress reamintește că în acest an, se împlinesc optzeci de ani de la Martiriul Țăranilor Români Bucovineni asasinați la 1 aprilie 1941 în pădurea Varnița de lângă satul Fântâna Albă, nordul Bucovinei.

În ziua de 1 aprilie 1941, un grup de peste 3000 de țărani români, din 16 sate românești din Valea Siretului au încercat să treacă granița, pentru a se salva din Uniunea Sovietică și a ajunge în România. În apropiere de satul Fântâna Albă, din nordul Bucovinei ocupat de sovietici, situat în apropierea graniței, au fost încercuiți și asasinați de către trupele comuniste NKVD.

Cei mai mulți au fost îngropați în gropi comune, săpate pe loc în pădure. Supraviețuitorii au fost duși în alte localități unde au fost asasinați și îngropați în gropi comune. Familiile acestora au fost ridicate din case de poliția secretă comunistă NKVD și au fost deportate în Siberia și Kazahstan.

Reamintim că joi, 1 aprilie, când se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, suntem invitați, la inițiativa Asociației CCPCT „Arboroasa”, să aprindem o lumânare în memoria miilor de români din nordul Bucovinei uciși de trupele sovietice, la 1 aprilie 1941.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost