Ziua Unirii Basarabiei cu România, trecută sub tăcere de autoritățile române. Senatorul Claudiu Târziu: Atât de puțin să mai conteze, pentru vremelnicii noștri conducători, momentul istoric fundamental al împlinirii năzuinței noastre naționale, înfăptuirea României Mari?

Aniversarea a 103 de ani de la unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 a fost ignorată total atât la Palatul Cotroceni, de către președintele Iohannis, cât și la Palatul Victoria, de premierul Cîțu.

La ceas aniversar, conducătorii României de azi nu au considerat necesar să transmită public niciun mesaj despre acest moment istoric fundamental, înfăptuirea României Mari.

În acest context, în declarația politică susținută, miercuri, în plenul Senatului, senatorul AUR, Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a întrebat: Cum este posibil ca nici unul dintre acești înalți demnitari publici să nu adreseze un mesaj, pentru domniile lor banal și lipsit de semnificație, cu ocazia acestei Zile Naționale?

„În urmă cu 4 ani, a fost promulgată legea privind declararea zilei de 27 martie, Ziua Unirii, drept sărbătoare națională. De asemenea, la 27 martie 2018, întrunit în ședință solemnă, acest înalt și reprezentantiv for în care ne aflăm cu toții a adoptat o „Declarație pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România.”

Voi readuce în atenție doar două pasaje din Declarația adoptată de Parlamentul României, cu prilejul Centenarului: „Această decizie – de unire – a fost recunoscută prin Tratatul de Pace de la Paris din 28 octombrie 1920 și a rămas în memoria colectivă ca o pagină luminoasă de istorie modernă, scrisă de fiii Basarabiei care s-au dedicat spiritului național, ca moment istoric de mare importanță pentru poporul român de pe cele două maluri ale Prutului”.

„Parlamentul României are datoria istorică să aducă un omagiu plin de recunoștință înaintașilor politici, la 100 de ani de la declararea Unirii Basarabiei cu România”.

Adresez public, prin intermediul acestei declarații, atât președintelui, cât și prim-ministrului și ministrului afacerilor externe, o întrebare, care, din păcate, probabil va rămâne retorică:

Cum este posibil ca nici unul dintre acești înalți demnitari publici să nu adreseze un mesaj, pentru domniile lor banal și lipsit de semnificație, cu ocazia acestei Zile Naționale? Nu am observat nicăieri, în niciuna dintre pozițiile lor publice din ziua de 27 martie, vreo referire, oricât de mică, la această sărbătoare națională sau importanța ei istorică. Nimic, de parcă nu ar fi existat.

Oare în alte state conducătorii înțeleg să „celebreze” în același mod, printr-o ignoranță vecină cu impostura, sărbătorile naționale?

Atât de puțin să mai conteze, pentru vremelnicii noștri conducători, momentul istoric fundamental al împlinirii năzuinței noastre naționale – înfăptuirea României Mari?”, a spus, miercuri, în plenul Senatului, senatorul Claudiu Târziu.

Reamintim că, săptămâna trecută, între 25 și 28 martie, senatorul Claudiu Târziu a efectuat, în calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, o vizită de lucru în Republica Moldova, la comunitățile românești, din Cahul, Cantemir, Comrat și Chișinău.

Vizita a fost motivată de aniversarea a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Istoric

Pe 27 martie, Sfatul Țării, în calitate de organism suprem reprezentativ al Basarabiei, a votat Unirea cu România. În Declarația de Unire, semnată de Ion Inculeț, în calitate de președinte, Pan Halippa, vicepreședinte, și Ion Buzdugan, secretar, se preciza: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) se unește cu Mama sa, România”. Declarația se încheia cu cuvintele: „Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!”. După vot, în clădirea Sfatului Țării a fost invitat prim-ministrul Alexandru Marghiloman, căruia i s-a comunicat hotărârea. Prim-ministrul Marghiloman a declarat: „În numele poporului român și al regelui său, Majestatea sa, Ferdinand I, iau act de unirea Basarabiei cu România, de aci înainte și în veci”.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ziua Unirii Basarabiei cu România, trecută sub tăcere de autoritățile române. Senatorul Claudiu Târziu: Atât de puțin să mai conteze, pentru vremelnicii noștri conducători, momentul istoric fundamental al împlinirii năzuinței noastre naționale, înfăptuirea României Mari?”

Comentariile sunt închise.