Analistul Petrișor Peiu: România a intrat într-un sevraj al împrumuturilor care nu mai poate fi controlat. Generațiile viitoare vor plăti prețul lipsei de echilibru de acum

Analistul Petrișor Peiu avertizează, într-un editorial numit sugestiv „La o bere, în așteptarea furtunii perfecte”, în legătură cu împrumuturile nesăbuite făcute de actuala coaliție de guvernare, prețul lipsei de echilibru urmând să fie plătit de generațiile viitoare.

România a intrat într-un sevraj al împrumuturilor care nu mai poate fi controlat, subliniază analistul Petrișor Puiu, pentru SpotMedia.

„Generațiile viitoare plătesc datoriile generației actuale. Numai că tot acest mecanism poate să funcționeze dacă dobânzile se mențin pe la același nivel. Nimeni nu știe, însă, ce dobânzi va avea de plătit România pentru a se putea împrumuta peste 3 ani, peste 5 ani sau peste 10 ani”, explică Petrișor Peiu.

Potrivit acestuia, datorie publică a României a crescut cu mai bine de un sfert în doar 15 luni (ianuarie 2020- martie 2021).

„Astăzi, putem să contemplăm ditamai datoria publică de jumătate de PIB sau de vreo 110 miliarde de euro, din care peste 32 de miliarde în ultimul an și jumătate”, scrie Petrișor Peiu.

În plus, România nu a reușit să cheltuiască mai mult de jumătate din suma nerambursabilă de 30 de miliarde de euro pe care a avut-o la dispoziție pentru perioada 2014-2020.

Cu toate acestea, România a anunțat că o să atragă în întregime împrumurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență la care are voie, o decizie similară mai fiind luată doar de Italia, la nivelul UE.

„Teoretic, scopul nobil al acestor credite este dezvoltarea infrastructurii. Dar guvernanții vor să se împrumute cu 15 miliarde de euro pentru a face ceea ce nu pot face din banii nerambursabili actuali. Are vreun rost să te împrumuți cu 15 miliarde de euro, dacă tu nu poți cheltui nici banii nerambursabili pe care îi ai la dispoziție?”, întreabă analistul Petrișor Peiu.

Însă, spune Peiu, Românii se vor liniști aflând de la politrucii din coaliția de guvernare că totul e sub control, pe motiv că oricum țara are un nivel de îndatorare mult mai mic decât alții. Da, dar România se împrumută cel mai scump dintre toate statele membre ale Uniunii, subliniază Petrișor Peiu.

„În 2020, statul nostru s-a împrumutat de 148 de miliarde de lei, cu 101 miliarde de lei a acoperit deficitul bugetar și cu 47 de miliarde de lei a plătit datoriile scadente în acel an.

În 2021, ne vom împrumuta cu 131 de miliarde de lei, din care cu aproape 80 de miliarde vom acoperi deficitul bugetar, iar cu aproape 51 de miliarde de lei vom plăti datoriile scadente”, precizează Peiu.

Potrivit acestuia, cam 3,5 miliarde de euro plătim anual pentru dobânzile și comisioanele aferente unor împrumuturi pe care nu le returnăm, de fapt, niciodată.

„O națiune înțeleaptă nu va depăși niciodată moderația pentru niște obiective politice facile. Viitorul este la fel de important ca și prezentul, iar generațiile viitoare nu merită să plătească prețul lipsei noastre de echilibru”, avertizează analistul Petrișor Peiu.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost