Vaccinarea nu este obligatorie, astfel încât persoanele care nu doresc să se vaccineze nu trebuie să fie discriminate, prin măsuri dincolo de cadrul legal din România, a avertizat, marți, Avocatul Poporului, Renate Weber.
Avocatul Poporului nu a negat imporanța vaccinării, însă a tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care se va îngrădi ulterior viaţa sau dreptul la muncă al celor care nu se vaccinează.
Declarația a fost făcută, marți, la Antena3, în contextul în care, în spațiul public, au fost plângeri referitoare la unii angajatori care solicită vaccinarea obligatorie a personalului care, dacă refuză, riscă să fie dat afară.
„Am văzut inițiative la noi ale unor angajatori care sunt foarte fermi în a le spune angajaților că, dacă refuză să se vaccineze nu se vor mai regăsi în acele colective, că vor fi dați afară.
Noi am plecat de la unele declarații venite din spațiul public. Am avut o corespondență cu Ministerul Sănătății care ne-a răspuns foarte ferm că, atât timp cât prin strategia de vaccinare se subliniază că vaccinarea nu este obligatorie, atunci concedierea unor persoane sau neacceptarea lor este dincolo de cadrul legal existent în România.
Fiecare persoană care se va simți în felul acesta atinsă, în drepturile sale, va trebui să atace astfel de decizie în instanță, dacă într-adevăr angajatorii le vor pune în practică. Şi eu cred în continuare că este bine să îi convingem pe oameni să se vaccineze, dar nu îi putem opri pe ceilalți să trăiască o viață și să muncească, așa cum e firesc”, a spus Renate Weber la Antena 3.
Totodată, Avocatul Poporului, a comentat declarația premierului Florin Cîţu privind avantajele pe care le pot avea românii care se vaccinează.
Aceste măsuri ar putea încălca legea, prin discriminarea celor care nu vor să se vaccineze şi care au dreptul la o viaţă normală, a subliniat Avocatul Poporului, Renate Weber.
Avocatul Poporului Renate Weber, consideră că orice decizie privind avantajele pentru cei vaccinaţi ar putea induce discriminare faţă de cei care nu vor să se imunizeze, mai ales că demersul este unul opţional.
„Suntem acum doar în fața unei declarații făcute așa, la un punct de presă ad-hoc. Dincolo de asta eu cred că, formula spre care se va merge va fi una care să nu discrimineze.
Pe de altă parte, vreau să vă spun că nici măcar prin lege nu poți discrimina. Chiar dacă treci prin Parlament o măsură, nu poate să meargă împotriva textului constituțional, care interzice discriminarea.
Avantajele oferite celor care s-au vaccinat să nu însemne o discriminare a celorlalți. Peste tot în lume există un număr de persoane care nu doresc să se vaccineze și viața acelora nu poate fi oprită sub nici o formă”, a explicat Renate Weber.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024