Fostul deținut politic, Grigore Caraza, evocat în Parlamentul României de către senatorul Sorin Lavric (AUR)

Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a evocat, miercuri, în Senatul României, pe Grigore Caraza, fost deținut politic, despre care a spus că a reușit să-și păstreze candoarea unui copil inocent, chiar și după 21 de ani de închisoare.

De fiecare dată când îl întrebam cum de a putut să reziste atâta timp în închisoare, Caraza îmi spunea că a avut la îndemână două resorturi: pe verticală, credința în Dumnezeu, pe orizontală, iubirea față de semeni, a mărturisit senatorul Sorin Lavric.

„Despre Grigore Caraza, colegii de celulă spuneau că și-a păstrat candoarea unui copil inocent în al cărui suflet mizeriile închisorile nu au putut pătrunde.

Mie însumi, când l-am cunoscut în urmă cu 17 ani, la Piatra Neamț, mi-a făcut impresia unei naturi ingenue, asupra căreia ispitele lumești nu lăsaseră urme.

Cauza era simplă: Caraza nu-și trăise tinerețea în lume, ci între zidurile Aiudului, de aceea nu apucase să se înrăiască.

La Aiud, era privit drept mânzul cu memorie fenomenală, dovadă că în cursul plimbărilor prin curtea închisorii, Caraza pășea înaintea lui Radu Gyr, care îi șoptea peste umăr câteva poezii, pentru ca apoi, întors în celulă, tânărul să le redea fără greșeală altora. Colportate de Caraza, poeziile lui Gyr au alcătuit țesătura mitică din mințile deținuților politici.

Grigore Caraza alături de Părintele Calciu

Asupra lui Caraza, reeducarea de la Aiud nu a avut nicio înrâurire.

În 1970, când noțiunea de deținut politic era vetustă, Caraza a fost arestat din nou, sub învinuirea de propagandă împotriva orânduirii socialiste.

În 1976, după 21 de ani de închisoare, Caraza a declarat în fața conducerii Aiudului că refuză să mai iasă vreodată din temniță. O delegație a sosit de la București, pentru a vedea cum arată un nebun dornic să moară între zidurile mucegăite.

A fost eliberat cu de-a sila în 1977, pentru ca în 1980 să reușească să plece în America, de unde s-a întors în anul 2000, cu cetățenie americană.

De fiecare dată când îl întrebam cum de a putut să reziste atâta timp în închisoare, Caraza îmi spunea că a avut la îndemână două resorturi: pe verticală, credința în Dumnezeu, pe orizontală, iubirea față de semeni. Caraza a murit în 2014, la vârsta de 85 de ani, și este înmormântat în cimitirul din Piatra Neamț.

Sunt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Grigore Caraza”, a spus senatorul Sorin Lavric.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost