În fiecare an, în prima zi de vineri după Învierea Domnului, în Săptămâna Luminată, este prăznuită sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Este o zi importantă în Calendarul Ortodox, în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului şi este una din cele şapte sărbători mai mici dedicate Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, care amintesc de momente importante din viaţa Sa, scrie Rador.
După sfinţirea la biserică a Aghiazmei mici, preoţii îi stropesc cu apa sfinţită pe credincioşi cântând troparul:
„Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.
Potrivit sursei citate, praznicul Izvorului Tămăduirii şi-a luat numele de la o minune săvârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu puteri tămăduitoare, petrecută în apropierea Constantinopolului.
Astfel, conform tradiţiei, un înţelept orb rătăcind prin această parte de lume se întâlneşte cu viitorul împărat Leon cel Mare, om de rând la vremea aceea, bun, blând şi pios, care văzând deficienţa omului l-a călăuzit prin acest ţinut.
La un moment dat, omului fără vedere i s-a făcut sete, iar Leon a pătruns într-un desiş plin de arbori şi verdeaţă. Iniţial Leon nu a găsit nicio sursă de apă, însă se spune că la întoarcere, a auzit o voce spunându-i: „Nu e nevoie să te osteneşti, Leone, căci apa este aproape !”, astfel că se reîntoarce la căutări, şi aude acelaşi glas: „Pătrunde, Leone împărate, mai adânc în pădurea aceasta şi luând cu mâinile apa tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi şi vei cunoaşte de îndată cine sunt Eu, Care sălăşluiesc aici de multă vreme”. Leon a urmat îndemnul acelei voci iar de îndată orbul a început să vadă.
După înfăptuirea minunii, omul care tocmai îşi recăpătase vederea spune: „Maica Domnului eşti aici! Te-am găsit !”, iar Leon a îngenuncheat şi a rostit cuvintele: „Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată. Aici este izvorul tămăduirilor, fântâna dătătoare de sănătate !”. Tot atunci înţeleptul i-a prezis lui Leon că, în curând, va ajunge împărat.
În anul 475 Leon, împlineşte profeţia şi devine împărat, în acelaşi an începând, în apropierea locului în care s-a produs minunea, cu multe eforturi financiare, construcţia Bisericii Izvorul Tămăduirii, care se regăseşte şi astăzi la Istanbul, în forma ei restaurată, împreună cu ceea ce se crede a fi izvorul aducător de minuni.
Tot tradiţia arată că, mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor, iar în semn de mulţumire, acesta a construit o biserică şi mai mare, care în anul în anul 1435 a fost distrusă de turci.
- 25 noiembrie. Șase ani de la sfințirea Catedralei Naționale - 25 noiembrie 2024
- Prezidențiale 2024/ Călin Georgescu, pe primul loc, cu 22,04%, după numărarea a 92% din voturi. Marcel Ciolacu trece pe locul 2 - 25 noiembrie 2024
- Prezidențiale 2024/ Seism pe scena politică din România. Luptă strânsă între mai mulți candidați pentru turul doi - 24 noiembrie 2024