După un an de la premiera filmului documentar „Dreptul de a spune nu”, difuzat anul trecut la TVR, Paul Coleman, director executiv ADF International (Viena), revine cu o analiză a impactului pe care Covid-19 l-a avut asupra vieţii noastre.
Fie că este vorba de persecuție, convertire forțată, interdicții de a împărtăși vestea bună a mesajului Paștelui, interdicții de rugăciune tăcută sau aderarea la organizații pro-viață, libertatea de a vorbi liber și de a trăi în conformitate cu propria credință sunt restricționate, avertizează Paul Coleman.
„Covid-19 a marcat anul 2020 și continuă în 2021 să ne modeleze viețile, dacă privim spre viitorul imediat. De asemenea, Covid – 19 ne-a marcat activitatea în ultimul an. Mai ales că unele guverne au folosit pandemia pentru a ataca drepturile minorităților religioase, iar alții au introdus măsuri de anvergură care îngrădesc pe nedrept expresia și credința religioasă.
Magazinele, restaurantele, magazinele de băuturi alcoolice și chiar cazinourile au fost deschise în multe locuri, slujbele în biserici au fost interzise. Și asta pentru că guvernele occidentale au stabilit că anumite activități, cum ar fi repararea unei biciclete, sunt „esențiale”,și alte activități, cum ar fi mersul la biserică, nu sunt.
După cum afirma și judecătorul Gorsuch de la Curtea Supremă a SUA: „Cine știa că sănătatea publică se va alinia atât de perfect cu confortul laic?” Iar religia a fost astfel nedreptățită în întreaga lume.
De exemplu, în Scoția, am putut să-l sprijinim pe Canon Tom, un preot din Glasgow, care a contestat cu succes decizia de închidere a bisericilor. Hotărârea, care a declarat că interdicția este ilegală, a venit la timp pentru sărbătorirea Paștilor. De asemenea, am primit vești bune din Chile, unde Curtea Supremă a decis în unanimitate că restricțiile COVID-19 au fost aplicate pe nedrept împotriva organizațiilor religioase. Acest lucru a însemnat că în Chile, oamenii au fost liberi să sărbătorească Paștele fără a se confrunta cu forțele guvernamentale.
Cu toate acestea, în Irlanda, creștinilor li s-a interzis să participe la biserică. Chiar dacă magazinele sunt deschise cu unele reguli clare, bisericile au fost închise de aproape un an. ADF International susține eforturile de a contesta aceste restricții nedrepte.
Nu este vorba de măsuri de sănătate, ci de guverne și autorități de stat care impun constrângeri ilegale sau disproporționate, care încalcă drepturile fundamentale ale omului, cum ar fi libertatea religioasă. Deși covidul a dominat știrile, există multe alte încercări cu care se confruntă creștinii în întreaga lume, chiar în acest moment”, explică Paul Coleman.
Documentarul „Dreptul de a spune nu” este disponibil aici.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024