Trebuie să veghem ca viața copiilor noștri să fie un vis frumos și nu un coșmar, din cauza unei lumi căzute, degradate, instinctuale și iraționale, a avertizat PS Iustin, Episcopul Maramureșului în mesajul transmis, luni, de Ziua Copilului.
Copiii aduc în lume zâmbetul, bucuria și bunătatea, a subliniat PS Iustin, fiecare copil fiind „un proiect unic al lui Dumnezeu, conceput să devină capodopera Sa pentru veșnicie”.
„Copiii sunt darul și împlinirea, speranța și dăinuirea părinților (mama și tata), ei sunt cununa apostoliei dascălilor, ei sunt comoara Bisericii lui Hristos, ei sunt frumusețea și tinerețea fără bătrânețe a satelor noastre românești, ei sunt continuitatea, normalitatea, înveșnicirea și nemurirea neamului nostru românesc cel iubitor de Dumnezeu și mărturisitor de Hristos”, a spus PS Iustin.
Educația unui copil începe în acasă, în familie, fiind completată de educația primită în școală și în Biserică.
„Familia – mama și tata – se cuvine să fie primii pedagogi, dăruindu-i educația celor șapte ani de-acasă, fiecărui copil și „bunul simț românesc (țărănesc)”, care însemnează: credința în Dumnezeu și frica de El, rușinea de oameni și simțul măsurii.
Școala și dascălii să le dăruiască educația adevărată, să le inspire iubirea de frumos, de valori adevărate și nemuritoare, de cultură românească și credință strămoșească, de țară, de eroi, de istorie, de personalități de geniu, din toate domeniile și de oamenii simpli, adevărați, drepți și cinstiți care trudesc să țină țara pe umeri.
Biserica, prin slujitorii și lucrarea ei, va desăvârși proiectul personal al fiecărui copil, aducând în ființa lui harul și făcându-l fiu al Cerului, fiu al lui Dumnezeu și conștientizându-l, printr-o lucrare înțeleaptă și plină de dragoste, că viața este un examen de toate categoriile și toate treptele, iar Biserica lui Hristos este școală pentru toată viața”, a explicat PS Iustin.
Asupra acestor lucruri se cuvine să ne uităm noi cei maturi, pe umerii cărora apasă întreaga responsabilitate, părinți, dascăli și păstori de suflete și să veghem ca fiii și fiicele, copiii atât de înzestați și luminați ai neamului nostru, să crească frumos și armonios, în bucurie și lumină, iar viața lor să fie un vis frumos care să se realizeze pe deplin și în folosul națiunii și să nu devină un coșmar din cauza noastră și a unei lumi căzute, degradate, dezumanizate, instinctuale și iraționale, a îndemnat Episcopul Maramureșului.
„În încheiere aș spune așa, ca Păstor de suflete și împreună cu voi toți răspunzător de educația copiilor, de viitorul Țării, al Neamului și al Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești:
- Să nu frângem aripile îngerilor – copiii!
- Să nu le întunecăm soarele și lumina!
- Să nu le răpim copilăria, bucuria și nevinovăția!
- Să-i creștem curați și cu sfințenie, căci pentru ei, pentru copii, ne mai zâmbește încă Dumnezeu, din când în când, și ne arată mila, iubirea și fața blândă, senină!
- Pentru nevinovăția îngerească a copiilor mai ține Dumezeu lumea!
La mulți ani tuturor copiilor de geniu, frumoși și buni ai României creștine și copiilor din lumea întreagă! Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dăruiască un viitor strălucit, într-o lume normală, bună și frumoasă, ca să vă bucurați de darul vieții și de eforturile pe care le-ați făcut și le faceți ca să deveniți viitorul neamului nostru românesc”, a transmis PS Iustin, Episcopul Maramureșului, de Ziua Copilului.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024