România, vândută la bucată. Cum a ajuns Castelul Wesselényi, monument istoric din Sălaj, în posesia statului ungar

Ansamblul Castelului Wesselényi de la Jibou a ajuns în proprietatea statului ungar după ce a fost vândut, initial, către o companie de consultanță din Cluj și revândut către Manevi Zrt, o societate din proprietatea statului ungar, a anunțat, în urmă cu câteva zile, presa locală.

Publicația Graiul Sălajului a explicat cum de s-a ajuns la această situație incredibilă.

Andrei Ianicicău, proprietarul cu domiciliul în Șimleu Silvaniei, căruia i-a fost retrocedat Ansamblul Wesselényi, l-a vândut la data de 20 aprilie 2021, pentru 800 de mii de euro companiei de consultanţă Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca.

Această companie l-a revândut câteva zile mai târziu societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., societate din proprietatea statului ungar, după cum a declarat moștenitorul edificiului, András Janicskó (Andrei Ianicicău -n.r.), pentru agenția maghiară de presă MTI.

Acesta susține că Ansamblul a fost vândut către Micro Vision Consult SRL deoarece Consiliul Județean Sălaj nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare a imobilului.

Potrivit sursei citate, moștenitorul Ansamblului Castelului Wesselényi de la Jibou a trimis o adresă Consiliul Județean Sălaj prin care își exprima intenția de vânzare, așa cum prevede legislația românească în cazul monumentelor istorice, adresă înregistrată la registratura administrației județene la data de  17 martie 2021. Consiliul Județean îi trimite răspuns lui Ianicicău Andrei la data de 29 martie 2021, prin adresa nr. 5390, că își exprimă dreptul de preemțiune și intenționează să cumpere Ansamblul Castelului Wesselényi.

Imediat după apariția informației în spațiul public, Consiliul Județean Sălaj a anunțat că va acționa în instanță părțile implicate în vânzarea Ansamblului Wesselenyi.

„Consiliul Județean Sălaj a aflat cu surprindere că, în ciuda exprimării dreptului de preemțiune, Ansamblul Castelului Wesselenyi a fost înstrăinat. Din punctul nostru de vedere, contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor imperative ale articolului 4, aliniatul 8 din Legea 422/2001, ce prevede că „În cazul în care Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nu își exercită dreptul de preemțiune (…), acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile”, așadar prin ignorarea dreptului de preemțiune exprimat în termen de Consiliul Județean Sălaj, sub semnătura președintelui său.

De altfel, ulterior exprimării acestui drept, Consiliul Județean Sălaj a procedat la rectificarea bugetului, prin cuprinderea sumei necesare achiziționării Castelului Wesselenyi și a declanșat toate procedurile administrative pentru materializarea dreptului de preemțiune. În plus, a înștiințat vânzătorul asupra fiecărei etape parcurse de autoritățile publice județene.

Menționăm că încă din faza solicitării exprimării dreptului de preemțiune, Consiliul Județean Sălaj a atras atenția vânzătorului că nu a înaintat dosarul complet necesar în această etapă. În schimb, atât vânzătorul, cât și mandatarul său legal au ignorat acest aspect, în ciuda sesizării făcute și a interesului manifestat de autoritatea publică județeană vizavi de achiziția Castelului de la Jibou.

În astfel de situații, legea sancționează cu nulitate absolută orice contract de vânzare-cumpărarea încheiat cu eludarea dispozițiilor în materie.

Consiliul Județean Sălaj își rezervă dreptul de a acționa în instanță părțile implicate în vânzarea Ansamblului Wesselenyi, o vânzare făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Sălaj.

Istoric

Ansamblul castelului Wesselényi din Jibou, operă a arhitectului ceh Franz Wrabetz, reprezintă un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul orașului Jibou, în județul Sălaj. Construcția a început în anul 1778, lucrările fiind finalizate abia în 1810. În perioada comunismului, ansamblul a fost naționalizat, castelul devenind școală și Casa Pionierilor.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „România, vândută la bucată. Cum a ajuns Castelul Wesselényi, monument istoric din Sălaj, în posesia statului ungar”

Comentariile sunt închise.