Senatul României organizează o serie de evenimente, cu ocazia zilei de 1 iunie, la care pot participa doar copiii însoțiți de adulți vaccinați sau testați.
„Pe 1 iunie deschidem Senatul Copiilor și sărbătorim copiii și copilăria”, a anunțat Senatul României pe Facebook.
Însă, nu toți copiii pot participa la acest eveniment, ci doar cei însoțiți de adulți vaccinați sau testați, după cum rezultă din prezentarea evenimentului.
„Condițiile de participare, conform Hotărârii CNSU:
– adeverință de vaccinare (minimum 10 zile de la rapel);
– test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore;
– test antigen nu mai vechi de 24 de ore;
– test anticorpi.
Accesul copiilor sub 16 ani este liber și nu este condiționat de Hotărârea CNSU”, se precizează în anunțul Senatului.
De la evenimente pilot, la Hotărâri CNSU
În urmă cu două săptămâni, Ministerul Culturii a lansat o serie de evenimente „pilot” pentru reluarea activităților culturale, despre care RostOnline a relatat la momentul respectiv. La toate aceste evenimente a fost permis accesul doar persoanelor vaccinate.
Între timp, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis Hotărârea 32/27 mai 2021, care reglementează, printre altele, și participarea la evenimentele culturale, astfel:
„Art.1 – (1) Începând cu data de 01.06.2021, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Participarea la activitățile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).
În condițiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr cuprins între 1.000 și 5.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.”
Practic, este vorba despre un acces condiționat de vaccinare sau de prezentarea unui test negativ.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Condiționarea ca ”noul normal”