16 iunie 1991. Al doilea „Pod de flori” peste Prut

Miercuri, 16 iunie, se împlinesc 30 de ani de la cel de-al doilea „Pod de flori”, eveniment cu o puternică încărcătură emoțională, care a adus aproape românii de pe ambele maluri ale Prutului, despărțiți zeci de ani de o nedreaptă graniță.

În 16 iunie 1991, între România și Basarabia nu a mai existat graniță. Atunci, conform datelor statistice ale Ministerului de Interne al R. Moldova, 240.000 de basarabeni au trecut Prutul în România.

Primul „Pod de flori” peste Prut a avut loc în 6 mai 1990. La eveniment, după cum a relatat presa la momentul respectiv, au participat aproximativ 1.200.000 de oameni.

Acţiunea, intitulată „Podul de flori de la Prut”, a fost organizată de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni în colaborare cu Asociaţia culturală Bucureşti-Chişinău şi împreună cu Frontul Popular Moldova. Cu acel prilej, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13.00 şi 19.00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără paşaport şi viză, şi invers, cetăţenilor din Republica Moldova să treacă fără viză specială în România, potrivit Agerpres.

Poetul Grigore Vieru a fost primul care a traversat atunci Prutul, pe o barcă de cauciuc.

Sursa foto: Facebook

„Era o tensiune emoţională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alţii şi se regăseau după ani şi ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă şi a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniţi. Aveau mari emoţii şi nu îndrăzneau să facă nici o mişcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit şi ceilalţi. S-au întâlnit toţi la mijlocul Prutului şi au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut şi nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii”, avea să-şi amintească poetul într-un interviu realizat în luna mai 2008, potrivit sursei citate.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost