În urmă cu 80 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, avea loc primul și cel mai mare val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei în Siberia şi Kazahstan, anunță Agenția BucPress.
Pentru locuitorii din actuala regiune Cernăuţi, 13 iunie 1941 a rămas în memorie ca cea mai tragică zi din primul an de dominaţie stalinistă, a spus Petru GRIOR, directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale (Cernăuți).
„În acea noapte infernală, din ţinutul nostru au fost deportaţi 22.147 de oameni de diferite naţionalităţi, vârste şi profesii. În numărul lor au intrat 6.532 de femei şi 5.240 de copii, scoşi cu forţa din casele lor, încărcaţi şi zăvorâţi în vagoane pentru vite, duşi în taigalele siberiene şi stepele pustii ale Kazahstanului.
Copiii mureau în vagoanele pline cu lume şi mamele nu mai aveau lacrimi să plângă. Bătrânii treceau în lumea celor drepţi şi nu înţelegeau care-i vina lor faţă de puterea sovietică.
Conform datelor intrate în posesia Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi, în primul an de stăpânire bolşevică, din raionul Vijniţa au fost deportate 2.999 de persoane, din raionul Herţa – 1.373 de osândiţi.
Din localităţile raionului Hliboca au pornit spre neagra străinătate 2.290 de oameni.
Din raionul Zastavna au apucat drumul calvarului 1.885 de bucovineni. 740 de oameni vor fi deportaţi din raionul Kelmenţi, 2.162 – din raionul Chiţmani. Dintre cele 1.961 de persoane ale raionului Noua Suliţă, scoase în noaptea de groază şi durere, peste 700 vor fi din localitatea Mahala.
1.921 de oameni au fost duşi în Siberia din raionul Putila, 331 – din raionul Secureni. Din raionul Storojineţ vor fi deportate 2.270 de persoane, din raionul Hotin – 1.412. În fosta capitală a Bucovinei, oraşul lui Alexandru cel Bun, vor fi treziţi în „zori cu rouă” 2.803 de vinovaţi fără vină.
În numărul total al deportaţilor din regiunea Cernăuţi, în anul 1941, românii au constituit 6.036 de persecutaţi”, a spus Petru GRIOR
Parastas la Iordăneșți
La 80 de ani de la deportările în masă ale românilor din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și ținutul Herța, în localitatea Iordănești din regiunea Cernăuți au fost comemorate victimele represiunilor staliniste.
La paraclisul-monument, care simbolizează mormântul comun al celora care nu s-au întors în sat din Siberia, Kazahstan, canalul Onega și care au fost împușcați la Fântâna Albă, a fost oficiat un parastas de pomenire de către părintele Marcel Nițu, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” și părintele Gheorghe Moroz, parohul bisericii „Sfântul Nectarie”.
Locuitorii satului Iordănești, comuna Carapciu, și-au adus aminte de cei care și-au dat viața pentru identitatea lor lingvistică, confesională sau atitudinea verticală față de nedreptățile vremii, anunță Agenția BucPress.
Despre deportările staliniste, RostOnline a mai scris aici și aici.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Stalinismul este încă aici. Nu a pierit. Doar a îmbrăcat o altă piele de oaie.