Fostul deținut politic Marcel Petrișor, astăzi în vârstă de 91 de ani, a fost evocat, în Parlamentul României, de senatorul Sorin Lavric (AUR).
În privința adevărului istoric, Marcel Petrișor a fost pedagogul clandestin din gura căruia sute de tineri au aflat o altă variantă de interpretare a trecutului, a subliniat senatorul Sorin Lavric (AUR).
„De insul acesta cu aliură de pilastru mătăhălos, mă leagă un toptan de amintiri copioase. Pe Petrișor l-am avut ghid în incinta Fortului 13, intrând cu el în hruba Casimcăi.
Una este să vizitezi o bolgie cu aerul că pășești într-un muzeu în paragină și alta e să afli amănunte chiar din gura unuia care a fost la un pas să moară acolo.
Petrișor a făcut 10 ani de închisoare. La Casimca Jilavei, în intervalul 1958-1959, Marcel Petrișor a fost închis alături de Gheorghe Calciu și Costache Oprișan. Casimca era o hrubă având cinci celule fără ferestre și fără altă aerisire decât aerul care se strecura pe sub ușă.
La hipoxia înăbușitoare contribuia spațiul infim în care deținuții stăteau în paturi suprapuse. Hârdăul cu fecale le ținea companie neîntreruptă și pentru ca viitorul să nu li se pară prea încurajator, condiția obligatorie era ca unul dintre deținuți să fie bolnav de TBC, pentru a-i contamina pe ceilalți.
În Casimcă, din cele 16 persoane osândite la exterminare, nu au scăpat cu viață decât cinci. Oprișan, bolnav de tuberculoză, își scuipa plămânii sub forma unei flegme sângerânde, pe care o lăsa să se scurgă într-o sticlă.
Să stai doi ani de zile într-o etuvă în care umezeala nu e întrecută decât de lipsa oxigenului, și asta având alături un bolnav de TBC aflat în stadiul terminal, și totuși să ieși teafăr de acolo, episodul ține de o proptea divină.
Marcel Petrișor avea 28 de ani, Gheorghe Calciu avea 33 de ani.
În celula 2, se vor petrece două episoade memorabile. În primul episod, Gheorghe Calciu obține o capsulă de penicilină și o introduce în anusul lui Petrișor cu ajutorul unei cozi de lingură. Antibioticul își face efectul și Petrișor scapă cu viață din criza de dizenterie în care nimerise. În al doilea episod, Calciu își taie venele de la mână, strânge sângele într-o gamelă și i-l oferă lui Oprișan să-l bea, în speranța că îl va putea salva. Gestul este demn de patericul carcerelor românești, un deținut își taie venele pentru a salva un muribund, al cărui sfârșit era oricum pecetluit.
Astăzi, Marcel Petrișor, la vârsta de 91 de ani, este același paladin falnic pe care l-am cunoscut în urmă cu 15 ani.
Sunt mândru ca, sub cupola Senatului României, să rostesc numele lui Marcel Petrișor”, a spus senatorul Sorin Lavric (AUR).
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Istorie ”legionară” chipurile, măturată sub preș de ”corectitudinea politică” a lingăilor care conduc această țară.