Senatorul Claudiu Târziu (AUR) și-a exprimat solidaritatea cu Dușan Pârvulovici, lider al românilor din Valea Timocului, care se confruntă de ani buni cu un abuz din partea autorităților sârbe și riscă să fie închis în urma unui simulacru de proces judiciar.
„Protestăm față de prigonirea lui Dușan Pârvulovici, lider al românilor din Valea Timocului (Serbia de răsărit), și cerem implicarea autorităților române pentru soluționarea cazului.
Am primit recent vestea că Dușan Pârvulovici, unul dintre liderii românilor din Valea Timocului, director fondator al Agenției Timoc-Press și președinte al Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin, militant activ pentru drepturile cultural-spirituale și identitare ale românilor din Serbia de Răsărit, urmează să fie închis de autoritățile sârbe ca urmare a unui simulacru de proces judiciar, cu evident substrat politic, care a fost tărăgănat mai bine de un deceniu și jumătate.
La baza acestui caz se află o situație de fapt, în care, la 21 mai 2005, Dușan Pârvulovici a adus la cunoștință publică organizarea a doua zi, de către ipodiaconul Boian Alexandrovici, a unui parastas pe ruinele vechii mănăstiri Colograși, ctitorie medievală românească, pentru pomenirea ostașilor creștini care, cu 620 de ani mai înainte, luptaseră contra Imperiului Otoman în bătălia de la Rovine.
Tribunalul teritorial din Negotin a organizat o ședință fulger, chiar a doua zi, duminică, 22 mai 2005, celeritate fără precedent în practica instanțelor din Serbia și din întreaga lume. Astfel, lui Dușan Pârvulovici i-a fost incriminată răspândirea urii rasiale, religioase și naționale concretizată în simplul fapt al difuzării către presă a anunțului despre organizarea unui parastas în limba română pe ruinele mănăstirii Colograși aflate sub protecția formală a statului sârb. În mod evident, procesul a fost unul politic și a urmărit intimidarea acestui lider al românilor din Timoc.
Procesul a fost suspendat, iar Dușan Pârvulovici eliberat din arest abia după intervențiile prompte și energice ale diplomației de la București. Cu toate acestea, Agenția de Informații de Securitate a Serbia (BIA) l-a urmărit îndeaproape pe Dușan Pârvulovici, astfel reușindu-se intentarea, în 2012, a unui nou dosar penal cu substrat politic. Pretextul l-a constituit o plângere prin care i s-a incriminat lui Dușan Pârvulovici, fără a se demonstra vreodată, achiziția pretins fictivă a unor lemne de foc pentru Consiliul Minorității Naționale Române/Vlahe, pe care Dușan Pârvulovici l-a condus începând cu anul 2006.
În acest proces, orchestrat de autorități și care a durat 10 ani, au fost schimbate 8 complete de judecată, 4 instanțe, 4 procurori, s-au pronunțat 4 verdicte, dintre care primele 3 au fost anulate în mod repetat din lipsă de probe în dosar. Totuși, al patrulea verdict este unul absurd de condamnare a lui Dușan Pârvulovici la 1 an și jumătate de închisoare cu executare. Decizia de executare a venit imediat, cu toate că hotărârea judecătorească nu este definitivă, nefiind epuizate căile de atac. Pledând nevinovat, Dușan Pârvulovici a atacat decizia judecătorească la Curtea de Apel din Niș, precum și la Curtea Supremă din Belgrad, instanțe care urmează să se pronunțe. Astfel, încercarea autorităților sârbe de întemnițare a lui Dușan Pârvulovici este una abuzivă.
În acest sens vom informa toate instituțiile Uniunii Europene de abuzurile practicate în Serbia împotriva liderilor comunității românilor-vlahilor din Timoc și vom cere monitorizarea mult mai atentă a comportamentului autorităților sârbe față de românii noștri din Serbia”, a scris, miercuri, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu, co-președintele AUR.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
De obicei , procedura la sarbi in astfel de cazuri este sa il declare ” alienat mintal ” si sa il interneze la un ospiciu , este bine inca ca este in deplinatatea ” facultatilor mintale ” ; urmarim si altii dupa cum spuneti in publicatie acest ” simulacru de proces ” . cu respect pentru domnul in cauza , deoarece putini pot spune un adevar , mai ales cand statul se apara prin toate instrumentele sale .
Păi dacă a instigat la ”ură”, clar că UE nu are de ce interveni să fie eliberat. Dimpotrivă, pentru că sigur este vreun ”…fob” ceva.