Poetul național Mihai Eminescu a fost pomenit marți, 15 iunie 2021, la cimitirul Bellu din Capitală, la 132 de ani de la trecerea la cele veșnice, anunță Ziarul Lumina.
PS Varlaam Ploieșteanul a săvârșit o slujbă de pomenire, înconjurat de un sobor de preoți.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat legătura profundă a poetului Mihai Eminescu cu Biserica.
„Este foarte cunoscut faptul că s-a născut dintr-o familie foarte evlavioasă. Mama sa, Raluca, s-a născut într-o familie de 9 copii, dintre care 6 au devenit călugări. Mihai Eminescu a fost foarte apropiat de mătușile sale de la Mănăstirea Agafton, care au jucat un rol important în formarea intelectuală și spirituală a poetului. (…)
Sunt cunoscute vizitele lui la mătușile sale de la această mănăstire, unde a participat la Sfânta Liturghie, la slujbele de seară, auzind o mulțime de istorisiri duhovnicești, dar și povestiri din cultura populară a neamului nostru. Aici a auzit povestea «Călin», pe care a transformat-o în celebrul poem «Călin (file din poveste)» (…)”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.
La final, toți cei prezenți au intonat imnul „Lumină lină”, cântare iubită de marele poet.
Tot marți, PS Ieronim Sinaitul a săvârșit o slujbă de pomenire la Catedrala Patriarhală din București.
„Mihai Eminescu este un spirit de sinteză al sufletului românesc dintotdeauna, un om erudit, dar cu o sensibilitate extraordinară și, în același timp, cu o inteligență de geniu. (…) Dacă ne gândim la sufletul său sensibil, ne gândim și la revelația pe care o are față de Maica Preacurată, care este icoana Bisericii. Mihai Eminescu o vede pe Maica Domnului ca pe o împărăteasă, iar Biserica a fost numită de acest poet, care a avut o înțelegere dincolo de granițele contemporane, adevărată maică a neamului românesc. (…)
Cuvintele și poeziile lui Mihai Eminescu grăiesc foarte mult despre istoria și sensibilitatea noastră, despre spiritul nostru poetic de observație. De acolo, de la «lacul codrilor albastru încărcat cu flori de nufăr», iată, călătorim pretutindeni cu această poezie și sensibilitate deosebită pe care Eminescu a arătat-o. A fost un om plin de cultură, creativitate și plin de iubire”, a explicat Episcopul-vicar patriarhal.
La final, psalții Catedralei Patriarhale au interpretat în stil psaltic bisericesc poeziile „Răsari asupra mea” și „Rugăciune”, potrivit sursei citate.
„Rugăciune” de Mihai Eminescu:
„Noi ce din mila Sfântului
Facem umbră pământului,
Rugămu-ne’ndurărilor,
Luceafărului mărilor.
Ascultă-a nostre plângeri,
Regină peste îngeri;
Din neguri te arată,
Lumină dulce, clară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea Fecioară, Marie!
Crăiasă alegându-te,
Îngenunchem rugându-te
Înalţă-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie.
Fii scut de întărire
Şi zid de mântuire.
Privirea-ţi adorată,
Asupră-ne coboară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea fecioară, Marie!”
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024