Premierul Cîțu, după votul Senatului: Educația sexuală va fi introdusă în școală. Ministrul Cîmpeanu a găsit soluția

Imediat după ce Senatul a votat împotriva educației sexuale în școli, fără să mai aștepte votul din Camera Deputaților, premierul Cîțu a ieșit cu declarații la postul public de televiziune, de unde a anunțat că această disciplină va fi introdusă în școală începând de anul viitor, indiferent de votul din Parlament.

Soluția, spune premierul Cîțu, a fost găsită de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în replică la comunicatul Patriarhiei Române de marți, care s-a poziționat ferm împotriva promovării oricărei ideologii în școlă.

Premierul Cîțu: Decizia e luată!

Premierul Florin Cîțu spune că educația sexuală va fi introdusă în școală într-un curs de „educație pentru viață”, începând de anul viitor, și că părinții care nu sunt de acord își vor putea retrage copiii, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie, anunță Digi24.

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia – și o vom implementa, curricula ține de Ministerul Educației prin legea educației – va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educație pentru viață. Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa. Ministrul Educației cred că o va anunța zilele următoare, decizia este luată”, a spus Cîțu la TVR 1.

Întrebat dacă nu mai speră că votul de la Camera Deputaților va fi diferit, premierul a răspuns:

„Nu. Ministrul Educației a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern”.

Ministrul Sorin Cîmpeanu: Educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că e nevoie de educație sexuală în școli, „pentru că nivelul de informare pe acest subiect e foarte scăzut și pentru că numărul mamelor tinere e foarte mare”, potrivit Digi24.

„Educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, aceasta va fi propunerea ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elemente de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor celor pentru care părinții nu sunt de acord. A același principiu aplicat la ora de religie”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat în legătură cu comunicatul Patriarhiei Române, ministrul a spus:

„Răspund ce am răspuns și până acum. Educația sexuală e o componentă a educației pentru viață. Poate fi făcută cu acordul părinților. Când nu sunt de acord, își pot retrage copilul. E vorba și de sistemul de notare. Dacă ai posibilitatea să te retragi, ai statut diferit față de limba română, de unde nu te poți retrage. De aceea trebuie abordare specifică și care să țină seama de mecanismele din educație. Din păcate, nivelul Ministerului Educației a fost depășit, pentru că aceste lucruri puteau fi reglate prin ordin de ministru, dar au fost ridicate la nivel de lege în Parlament”.

Reamintim că Patriarhia Română a transmis, marți, un mesaj fără echivoc în legătură cu educația sexuală în școli, în care a precizat pledează ferm pentru disocierea programelor școlare de orice tip de ideologie, precum „ideologia de gen” sau „recomandările” ideologizant-alienante făcute de OMS.

Tot marți, senatorii au votat în favoarea legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului în varianta trimisă anul trecut spre promulgare președintelui Iohannis, anume cu termenul de „educație sexuală” înlocuit cu sintagma „educație sanitară” și cu participarea elevilor condiționată de acordul scris al părinților, după cum a relatat RostOnline.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost