PS Ignatie: Dumnezeu are puterea de a converti în bucurie lucrurile care nouă ni se par dătătoare de tristețe

Mesajul pe care îl implică sărbătoarea Înălțării Domnului este unul foarte frumos și, în același timp, paradoxal, a spus, miercuri, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, explicând paradoxul trăit de Apostoli în momentul Înălțării Domnului, când, deși nu-L mai aveau prezent fizic între ei, inima lor era plină de bucurie.

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, miercuri, slujba Vecerniei Mari și a Litiei în Parohia „Înălțarea Domnului” din municipiul Bârlad, cu prilejul hramului.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul Hușilor a explicat paradoxul trăit de Apostoli în momentul Înălțării Domnului, când, deși nu-L mai aveau prezent fizic între ei, inima lor era plină de bucurie.

Ucenicii se uitau înspre Hristos cum se înălța «întru slavă și întru strigare». Era «strigarea» și uimirea îngerilor pentru că Îl vedeau pe Cel care S-a răstignit, Care avea hainele înroșite în jertfa de pe cruce. Se minunau pentru că vedeau firea umană, asumată de Hristos la Întrupare, în mai multă cinste și strălucire decât firea îngerilor.

Ni se spune că după ce Hristos S-a înălțat la ceruri, binecuvântându-i pe ucenici, aceștia s-au întors în Ierusalim cu bucurie foarte mare.

În general, când ne despărțim de cineva de care ne este foarte drag, ne întristăm, chiar dacă este vorba de o despărțire temporară, a explicat PS Ignatie.

„Când despărțirea este pentru totdeauna, când cineva pleacă în lumea veșniciei, tristețea este și mai mare, pentru că ne dăm seama că omul, pe care îl iubeam foarte mult, nu mai este lângă noi.

Judecând după mintea noastră omenească, ucenicii ar fi trebuit să se întristeze, pentru că Hristos nu mai era printre ei. Nu s-au întristat, ci s-au bucurat!”, a spus PS Ignatie.

Prezența Domnului în viața și inima omului are puterea de a converti orice tristețe sau dificultate în sens.

„Dumnezeu are puterea de a converti în bucurie lucrurile care nouă ni se par dătătoare de tristețe.

Pentru cel care Îl are pe Dumnezeu în sufletul său, nimic din lumea aceasta nu poate să constituie pricină de îndurerare, oricâte încercări s-ar năpusti.

Oricâte cotituri ar lua viața omului care Îl are pe Dumnezeu, el are capacitatea, pe care i-o dă harul, ca toate să le accepte cu deplină mulțumire.

Este greu să înțelegem experiența pe care au avut-o Apostolii pe Muntele Măslinilor, pentru că noi ne încredem prea mult în forțele noastre, în puterea și inteligența noastră.

Adevărata noastră stăruință ar trebui să fie cea în care să ne hrănim cât mai mult din simțirea prezenței lui Hristos, care se instaurează prin binecuvântările pe care El ni le dă. Hristos ne dă binecuvântare la Liturghie, ne dă binecuvântare când ne împărtășim, când ne rugăm, când facem o faptă bună, când ne plănuim să ne împăcăm cu un om cu care ne-am certat.

Sfântul Apostol Pavel ne spune că nimic din ceea ce ține de lumea aceasta, oricât de atractiv ar fi și oricât am crede că poate da un anume sens vieții noastre, nu îl poate mulțumi pe om cu adevărat, așa cum îl mulțumește Dumnezeu”, a spus PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost