Noile norme privind creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, propuse de autoritățile sanitar-veterinare, au declanșat un val de revoltă, mai multe voci acuzând că aceste măsuri vor distruge agricultura din România.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, miercuri, că protestează categoric față de proiectul publicat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), despre care a spus că va face aproape imposibilă creșterea porcilor în gospodăriile țărănești.
AUR a cerut renunțarea imediată la acest proiect.
„Fermierii nu vor mai avea voie să hrănească porcii cu resturi alimentare, nici să-i înmulțească în gospodăria proprie și vor fi obligați să instaleze la intrarea în cocine dezinfectoare pentru încălțăminte. Proprietarii de porci trebuie să-și schimbe hainele ori de câte ori ies din adăpostul animalelor. Nerespectarea oricăreia dintre aceste reguli se va solda cu amenzi de până la 6.000 de lei.
Aceste reguli vor da o lovitură mortală micilor crescători de animale. Asta este politica liberală și națională a guvernului Cîțu: eliminarea micului producător local, în favoarea marilor concerne agricole?
În calitatea sa de partid care sprijină micii producători autohtoni și gospodăria românească tradițională, AUR protestează vehement împotriva acestor propuneri și cere renunțarea imediată la măsurile absurde”, se precizează în comunicatul transmis de AUR.
Context
Țăranii riscă amenzi de până la 6.000 de lei dacă nu respectă normele privind creșterea porcilor în gospodării, potrivit unui proiect propus de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Proiectul stabilește noi norme privind creșterea porcilor, atât în exploatațiile noncomerciale, cât și în cele comerciale, în contextul pestei porcine. Aceste norme reprezintă, de fapt, transpunerea în legislația națională a unor regulamente europene.
Nu este suficient că țăranii nu mai au voie să vândă porcii crescuți în gospodării. De acum, ei riscă amenzi de mii de lei dacă, de exemplu, hrănesc porcii cu resturi alimentare, după cum a relatat RostOnline.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Am vrut Uniunea Europeană, acum să ne săturăm de „progres” și de „civlizație”„…