Enescu, scos la licitație? Muzeul Național „George Enescu”: Nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu. Se solicită intervenția MAI

Un anunţ făcut de o casă de licitaţii din Bucureşti cu privire la vânzarea unor bunuri şi manuscrise care au aparţinut compozitorului George Enescu şi care, potrivit specialiştilor, ar trebui să fie în patrimoniul national a pus pe jar instituțiile statului român.

Licitația George Enescu – Univers si Creație

Casa de licitaţii Historic a anunţat, pe site-ul său,în urmă cu câteva zile,  organizarea, a licitaţiei „George Enescu. Univers şi Creaţie”, în data de 22 septembrie.

„Licitația „George Enescu. Univers și creație” prezintă public, cu ocazia jubileului de 140 de ani de la nașterea compozitorului român (19 August), piese de o reală valoare precum partitura-manuscris a operei Oedipe: o filă ce cuprinde motivele principale ale operei, o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, fotografii cu dedicație sau inedite, manuscrise, corespondențe și documente personale. Alături se păstrează documente importante referitoare la opera română, manuscrise, programe cu sinopsis, afișe, fotografii cu autografe ale personalităților reprezentative ale operei, precum și corespondențe ale acestora”, se precizează în anunțul Casei de Licitații.

Muzeul Național „George Enescu”: Nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu

După apariția anunțului mai sus menționat, reprezentanții Muzeului Național „George Enescu” au oferit, printr-o postare pe Facebook, o serie de precizări referitoare la acest subiect, fiind subliniat faptul că niciodată, din 1990, de când s-a redeschis Muzeul, nu au fost înstrăinătate obiecte de patrimoniu.

Mai mult, spun reprezentanții Muzeului, „în ceea ce privește partitura operei Oedipe, manuscrisul acesteia se află la muzeu, bine păstrat în condiții corespunzătoare de conservare și protecție”.

Muzeul deține, de asemenea, 5 viori care au aparținut lui George Enescu, toate clasate: vioara Guarneri del Gesu (1731), al cărei drept de folosință îl are, în urma unui concurs, violonistul Gabriel Croitoru, 2 viori Paul Kaul, o vioară Gaspar da Saló, o vioră Pierre & Hippolyte Silvestre, se precizează în anunț.

Artexim solicită intervenția MAI

Artexim, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu, a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, că a informat Ministerul Afacerilor Interne, în legătură cu anunțul făcut de o casă de licitații din București, cu privire la punerea în vânzare a unor bunuri și manuscrise care au aparținut compozitorului George Enescu și care, potrivit specialiștilor, ar trebui să fie în patrimoniul național.

Artexim a solicitat MAI să sprijine clarificarea situației, prin demersurile legale pentru a verifica proveniența acestor bunuri și dacă scoaterea la licitație respectă cadrul legal.

Potrivit sursei citate, felul în care este anunțată scoaterea la licitație a acestor bunuri ridică numeroase semne de întrebare, pe care autoritățile trebuie să le verifice.

„Manuscrisul tragediei lirice (numită „piesa“) Œdipe, cu preț de pornire la 100.000 euro și evaluat a fi adjudecat la 300.000 euro, este și mai problematic. Œdipe, după standardele creatorului său și ale muzicologiei internaționale, este reușita supremă a lui Enescu. Casa „Historic“ nu menționează nici dimensiunile, nici datarea, nici traseul partiturii, iar cele câteva fotografii plasate pe site-ul licitației justifică ele însele un control, știut fiind că un asemenea document nu poate lua calea unei colecții private, căci angajează la cel mai înalt nivel responsabilitățile patrimoniale maxime ale Statului român”, se precizează în comunicatul Artexim.

Totodată, vioara menționată a fi un Guarneri dăruit lui Enescu de Casa Regală, la o dată și într-un context complet neclare, este un instrument care nu apare în familia viorilor bine-cunoscute pe care a cântat de-a lungul vieții Enescu (în principal patru, fiind cunoscute un număr de douăsprezece, printre care aceasta de la 1885 nu figurează).

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: Voi reveni cu detalii

Printr-o postare de câteva rânduri, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat, pe Facebook, că a luat la cunoștință de această licitație, urmând să revină pe subiect atunci când o să aibă mai multe informații.

„Am luat la cunoștință de licitația bunurilor presupuse a aparține maestrului George Enescu. Am contactat telefonic Direcția pentru Cultură a Municipiului București care mi-a comunicat faptul că, în cursul zilei de 18 august 2021, s-a depus o solicitare de clasare pentru două bunuri aparținând maestrului Enescu, respectiv o partitură și o vioară. Dosarul pentru partitură îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege pentru analiza în vederea clasării, urmând ca pentru celălalt dosar să se aducă completări. În termen de cinci zile de la data depunerii, dosarul va ajunge la Ministerul Culturii. Totodată, voi lua legătura cu Muzeul Național „George Enescu” pentru a verifica originea acestor documente. Voi reveni cu detalii.”

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost