Peste 30 de români sunt captivi în Afganistan, o țară cuprinsă de haos, de haos fiind caracterizată și intervenția statului român pentru evacuarea cetățenilor români, care așteaptă pe aeroportul militar din Kabul să fie ajutați să ajungă în România.
Peste 30 de români, dintre care trei femei, așteptau, luni, să fie preluați de aeronava promisă, cu întârziere, de Guvernul României.
Aflată printre ei, Daniela Onofrei a explicat, într-o declarație pentru Libertatea.ro, situația românilor aflați în Kabul.
„Suntem undeva peste 30 de români. Dintre aceștia, suntem trei femei. Doar trei femei, restul bărbați, din ce știu eu. Suntem în siguranță, toți românii suntem în aeroportul militar, aflat în zona de nord. Ne păzesc trupele NATO. (..) Soldați americani, englezi și turci. Au venit mulți în ultimele 24 de ore. Ai noștri s-au retras, dintre români suntem doar noi, contractorii. În general, suntem foști militari.
Întrebată fiind dacă există o legătură cu autoritățile române, Daniela Onofrei a răspuns:
„Da, avem un civil care se ocupă de comunicarea cu Bucureștiul. Sperăm să vină aeronoava, asta ne-a promis Guvernul României. Dacă nu ajunge avionul românesc, cei 30 ne-am programat să ne ia americanii și britanicii”.
Reacția Bucureștiului
În cursul zilei de luni, pe fondul imaginilor terfiante din Afganistan, Administrația Prezidențială a informat, printr-un comunicat de presă, că președintele Klaus Iohannis a dispus, luni, „implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan”.
Decizia, se precizează în comunicat, a fost luată la propunerea prem„ierul Florin Cîțu, având în vedere „deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan”.
Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un comunicat de presă privind situația românilor din Afganistan.
„În cazul în care se mai află cetățeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceștia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad +92 51 8441476, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +92 311 4469900”, se precizează în comunicatul MAE.