Noțiunea de GEN înscrisă în noile buletine de identitate a declanșat ample discuții privind semnificația acestei modificări, multe voci criticând decizia luată de autoritățile române, însă există și o altă modificare legislativă, care nu a ajuns în atenția publicului, dar care se înscrie în aceeași notă.
Este vorba despre legislația privind evidența populației în cazul copiilor care și-au făcut schimbare de sex. Normele, care au intrat în vigoare în luna aprilie a.c., conțin dispoziții speciale în cazul copiilor cu vârstă de până la 14 ani care și-au schimbat sexul.
Informația a fost dată publicității de senatorul Claudiu Târziu, co-președintele partidului AUR, într-o postare pe Facebook în care critica ultimele modificări aduse buletinului.
„Ca pe o nemaipomenită realizare epocală au promovat autoritățile – cu predilecție, Ministerul de Interne – demararea la Cluj a „programului-pilot” pentru emiterea cărții electronice de identitate. De altfel, „o obligație europeană” – ceea ce nu constituie nimic ieșit din comun.
Surpriza, însă, a fost informația înscrisă cu privire la GENUL, nu la SEXUL titularului, după cum prevede legislația în vigoare și așa cum este stipulat pe cartea de identitate, respectiv pe CI simplă.
În mod clar, nu s-a strecurat nici o greșeală. Conținutul cărții electronice de identitate este descris în Anexa nr. 5 din Hotărârea nr. 295/2021, care aprobă „Normele metodologice de aplicare unitară” a dispozițiilor OUG nr. 97/2005. Nici în Normele metodologice, și nici în Ordonanța de Urgență 97, nu se face nici o referire la GEN.
Însă, din aceste Norme, aflăm că, în cazul unui copil de pînă în 14 ani, va fi comunicată către Registrul de Evidență „schimbarea sexului”, dacă intervine această „modificare” în datele de stare civilă! Statul român se pregătește birocratic pentru situațiile în care copiii își vor schimba sexul… Oribil!
Să revin. Ce caută, domnilor Cîțu și Bode, noțiunea de GEN – în locul celei corecte de SEX – în conținutul cărții electronice de identitate? Într-atît vă curge sînge progresist în vene, încît ați supus ideologizării forțate pînă și acest act de identitate?”, a scris, pe Facebook, liderul AUR, senatorul Claudiu Târziu.
Potrivit Normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, din 10.03.2021, în cazul copiilor cu vârstă de până la 14 ani, schimbarea sexului trebuie anunțată către Registrul de Evidență.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024