Joi, 30 septembrie 2021, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, slujba de binecuvântare a bustului lui Valeriu Gafencu, instalat în faţa Casei de Cultură din oraşul Sângerei şi slujba de parastas pentru sufletul lui Valeriu Gafencu, a tatălui său, Vasile, deputat în Sfatul Ţării şi pentru membrii familiei Gafencu, a informat, joi, Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi.
Lucrările de instalare a bustului lui Valeriu Gafencu la Sângerei au fost coordonate de Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei MONUMENTUM din Chişinău.
Printre cei care au vorbit în cadrul evenimentului de inaugurarea a bustului lui Valeriu Gafencu la Sângerei au fost: Grigore Corcodel, preşedintele raionului Sângerei, Arcadie Covaliov, primarul oraşului Sangerei, părintele profesor Mircea Bejenariu de la Suceava, Boris Volosatâi, deputat în Parlamentul României, Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei MONUMENTUM ş.a.
PS Antonie, în cuvântul său, a apreciat munca depusă de Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei MONUMENTUM, pentru a instala bustul lui Valeriu Gafencu la Sângerei, exprimându-şi speranţa că acest bust va determina pe tinerii din Sângerei să descopere frumuseţea credinţei ortodoxe, aşa cum a făcut Valeriu Gafencu.
Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în Sângerei şi a trecut la cele veşnice la 18 februarie 1952, Târgu Ocna, Bacău. A fost un mărturisitor al credinţei ortodoxe, supranumit de Nicolae Steinhardt, Sfântul închisorilor. A fost fiul lui Vasile Gafencu.
Vasile Gafencu (1 februarie 1886, Sângerei, Imperiul Rus – d. 16 martie 1942, Arhanghelsk, RSFS Rusă, URSS), tatăl lui Valeriu Gafencu, a fost un politician român, deputat în Sfatul Ţării din partea Comitetului Executiv al Sfatului Ofiţerilor şi Ostaşilor Moldoveni din Odesa. La 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. Vasile Gafencu a fost agricultor, membru al partidului naţional din Odesa. A fost deportat în Siberia de forţele de ocupaţie sovietice în toamna lui 1940.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024