FOTO/ Senatorul Claudiu Târziu (AUR), prezent la inaugurarea școlii „10 MAI 1905” din Albania, unde copiii aromâni vor studia atât în româna literară, cât și în dialectul aromân

Senatorul Claudiu Târziu, copreședintele partidului AUR și președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, a participat, joi, la inaugurarea școlii „10 MAI 1905”, din Selenița (Albania).

Școala a fost inaugurată joi, 23 septembrie, la 142 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo-Română, la Selenița, în Albania.

„În cele două clase ale școlii din Selenița, copiii aromâni vor studia atît în româna literară, cît și dialectul aromân.  Funcționarea unei astfel de instituții de educație are o semnificație aparte pentru comunitatea aromână care trăiește la sudul Dunării, dar care este parte integrantă a neamului nostru.

În această vizită în Albania, am constatat o mai mare deschidere a autorităților locale și centrale, în privința garantării drepturilor pentru minorități. Cu cît Albania va acorda mai repede drepturile cuvenite aromânilor, cu atît va sprijini mai mult România parcursul european al Albaniei.

I-am asigurat pe frații noștri din Albania de sprijinul meu personal, al Comisiei pentru românii de pretutindeni, dar și al partidului pe care îl conduc, AUR. Românii din afara granițelor vor beneficia de o mai puternică susținere odată ce vom accede la guvernare, aceasta fiind o componentă importantă a programului nostru politic. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a anunțat, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu.

Cele două clase vor purta numele a două personalități ale diplomației române: „Ambasador Vasile Stoica” și „Administrator școlar Nicuță Balamaci”. Școala a fost  întemeiată cu ajutorul Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda – Albania, prin grija domnului Pano Bakalli președintele Fundației, transmite RGNpress.ro.

Potrivit sursei citate, 10 Mai este ziua în care a fost proclamată Iradeaua de acordare a drepturilor la organizare proprie, la limbă și biserică, școală și administrație pentru aromânii din (fostul) Imperiu Otoman.

Aromânii, meglenoromâni si istroromâni sunt ramura sudică a poporului român. Până în 1947 aceștia au avut în Balcani peste 117 scoli, inclusiv licee, care au fost desființate printr-un acord semnat de criminala comunistă Ana Pauker și un reprezentant al guvernului grec.

În Albania sunt peste 300.000 de români/aromâni care au fost recunoscuți de curând ca minoritate națională și cărora statul albanez trebuie să le ofere drepturi la învățământ, cultură, mass-media și slujbe religioase în dialectul aromân al limbii române.

Alături de președintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni a Senatului Romaniei, senatorul Claudiu Tarziu, la evenimentul de joi au participat presedintele Comisiei pentru constituționalitate a Camerei Deputatilor, deputatul Ringo Damureanu, reprezentanți ai Ambasadei României la Tirana, reprezentanți de marcă ai organizațiilor aromâne de pe tot teritoriul Albaniei, Zavisa Jurj, președintele Asociatiei Ariadnae Filum a românilor/vlahilor din Timoc, Serbia precum și o delegație a Camerei de Comerț Bilaterale România Albania.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „FOTO/ Senatorul Claudiu Târziu (AUR), prezent la inaugurarea școlii „10 MAI 1905” din Albania, unde copiii aromâni vor studia atât în româna literară, cât și în dialectul aromân”

Comentariile sunt închise.