Zi agitată pe scena politică din România, cu o coaliție de Guvernare aflată la un pas de destrămare și lideri politici care încearcă să găsească soluții pentru demiterea premierului Cîțu din fruntea Executivului.
Soluția identificată de mai toate părțile implicate, anume depunerea unei moțiuni de cenzură, ridică însă semne de întrebare în legătură cu strângerea numărului de semnături necesare.
Dacă până mai ieri, partidul AUR era singurul care a anunțat că inițiază moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, de acum PSD și chiar și USRPLUS anunță depunerea unor moțiuni.
Co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu: Moțiunea AUR, calea spre demiterea lui Cîțu
„Florin Cîţu e istorie. Supraviețuirea lui ca prim-ministru ar prelungi o agonie politică de care România trebuie scutită. Moțiunea de cenzură inițiată de AUR a deschis radical calea spre demiterea lui Cîțu din fruntea Executivului.
Noi, AUR, dovedim responsabilitate, dar și realism, deci îi așteptăm pe toți să susțină demersul nostru. În același timp, sîntem dispuși să susținem prin semnăturile parlamentarilor noștri orice altă inițiativă care să încheie, în beneficiul românilor, aventura politică numită Cabinetul Cîțu”, a anunțat, joi, pe Facebook, co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.
Liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu: Împreună cu AUR avem 122 de semnături
„Am discutat cu toate partidele politice despre o eventuală moţiune de cenzură. USR PLUS are 80 de semnături şi 80 de parlamentari, care aşa cum l-au pus pe premierul Cîţu şi i-au dat şansa să arate că poate să conducă un guvern de coaliţie, îl vor da şi jos. Asta să fie foarte clar. Am discutat cu cei de la AUR, pentru a vedea dacă avem o variantă de a strânge semnăturile. Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură”, a anunțat, joi, Ionuţ Moşteanu, potrivit Agerpres.
Vicepremierul Dan Barna (USR PLUS): Florin Cîțu trebuie să plece
„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion.
Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin.
Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris, pe Facebook, Dan Barna.
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu: Doar PSD poate iniția o moțiune de cenzură
„Noi şi cred că românii s-au săturat să vadă cum din 6 în 6 luni PNL şi USR se încaieră pe ciolan. De aceea, astăzi, PSD va prezenta textul moţiunii de cenzură pe care îl şi punem la dispoziţia tuturor pentru a-l semna. PSD este singurul partid care are puterea dată de numărul de parlamentari pentru a iniţia o moţiune de cenzură. Cine vrea ca într-adevăr acest guvern să pice, va semna moţiunea PSD. Restul sunt poveşti. Contezi doar dacă semnezi, dacă nu, faci balet”, a declarat Grindeanu, într-o conferinţă de presă, potrivit sursei citate.
Florin Cîțu, susținut de liberali pentru funcția de premier
Biroul Politic Naţional al PNL, la care au participat 70% dintre membri, a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie în care PNL îşi reafirmă sprijinul pentru premierul Florin Cîţu, a anunţat, joi, europarlamentarul Rareş Bogdan.
„BPN a fost convocat absolut statutar, peste 30% din membrii BPN, adică din cei 80. Şi s-a adoptat o rezoluţie, a fost dat un vot de susţinere a premierului Florin Cîţu. Au participat peste 70% din membrii BPN şi s-a votat în unanimitate, nicio abţinere, niciun vot împotrivă, susţinerea premierului Florin Cîţu în toate demersurile”, a precizat Rareş Bogdan, la Parlament, potrivit Agepres.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, în PE: Am fost ținuți într-o prea lungă și umilitoare așteptare la ușa Schengen. Economia și demnitatea românească au avut mult de suferit/ VIDEO - 26 noiembrie 2024
- Poziția Academiei Române în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare - 26 noiembrie 2024
- CNA solicită Comisiei Europene să investigheze campania lui Călin Georgescu pe TikTok. Jucan: Există suspiciuni de manipulare a opiniei publice - 26 noiembrie 2024