Prin crucea purtată cu credinţă în Hristos ajungem la înviere şi transformăm suferinţa în biruinţă, căci în Cruce este ascunsă puterea Învierii lui Hristos, a spus, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Patriarhul Daniel.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit, duminică, un cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, anunță Ziarul Lumina.
„Pentru omul de astăzi, care în multe feluri luptă să se afirme pe sine, să se evidenţieze pe sine, să se scoată în prim-plan, să facă totul pentru sine, pentru imaginea şi renumele său, este foarte greu de înţeles recomandarea Mântuitorului, că omul care voieşte să vină după Hristos trebuie să se lepede de sine.
În unele limbi moderne, lepădarea de sine s-a tradus cu negarea de sine, or, din punctul de vedere al Evangheliei, lepădarea de sine nu înseamnă o depersonalizare, o desfiinţare a persoanei, ci înseamnă o înnoire a vieţii, o schimbare a acesteia. Lepădarea de sine înseamnă renunţarea la iubirea egoistă şi pătimaşă şi dobândirea unei iubiri smerite şi milostive. Înseamnă eliberarea de egoism şi manifestarea altruismului în viaţa noastră. Adică să nu devenim noi înşine centrul iubirii noastre, ci iubirea noastră să fie îndreptată spre Dumnezeu, Izvorul vieţii, ca recunoştinţă faţă de El, şi spre semenii noştri care au nevoie de iubirea noastră.
Omul care Îl urmează pe Hristos înviază sufleteşte, iese din mormântul egoismului şi devine plin de iubirea milostivă şi smerită a lui Hristos (…). Această lepădare de sine este o vindecare sufletească de o viziune egoistă a vieţii”, a explicat Patriarhul Daniel.
Patriarhul Daniel a mai precizat că Hristos nu ne cere să purtăm singuri crucea, ci să o purtăm urmându-I Lui, adică cerându-I ajutorul.
„Mântuitorul Iisus Hristos zice: «În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea» (Ioan 16, 33). Aceste trepte ale mântuirii din Evanghelia de astăzi ne arată că Mântuitorul înţelege ce este esenţial în viaţa omului, şi anume căutarea mântuirii, adică a vieţii veşnice. Omul muritor care crede în Hristos, care se leapădă de sine, îşi ia crucea sa şi Îi urmează lui Hristos, acesta se mântuieşte. Mântuirea înseamnă unirea omului muritor cu Dumnezeu Cel veşnic viu. Avem, deci, această taină a crucii ca fiind lumina vieţii. Prin crucea purtată cu credinţă în Hristos noi ajungem la înviere, la biruinţă şi transformăm suferinţa în biruinţă, singurătatea în comuniune. În Cruce este ascunsă puterea Învierii lui Hristos, iar Învierea arată slava Sfintei Cruci”.
La final, Patriarhul României a subliniat faptul că cei care au trecut prin suferinţe, cei care au purtat crucea cu gândul la Hristos, s-au întărit şi s-au îmbogăţit duhovniceşte:
„Au simţit prin suferinţă puterea credinţei, au simţit ajutorul lui Hristos ca urmare a rugăciunilor adresate Lui şi au simţit bucuria biruinţei asupra încercărilor vieţii. Oamenii care au suferit mult înţeleg mai bine pe cei care suferă. Unii care în timpul suferinţelor s-au răzvrătit şi s-au certat cu Dumnezeu n-au câştigat nimic, unii chiar au ajuns la deznădejde şi la suicid. Cei care, însă, în timp de suferinţă s-au pocăit şi s-au rugat, s-au spovedit şi s-au împărtăşit mai des au simţit ajutorul lui Dumnezeu şi au biruit boala sau situaţia dificilă în care se aflau, simţind că în cruce este ascunsă puterea Învierii lui Hristos”.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024