Aproape 1900 de volume au fost tipărite în ultimii 171 de ani la Tipografia „Şaguniana” din Sibiu, inaugurată în anul 1850 de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, informează Mitropolia Ardealului.
Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat miercuri, 1 septembrie, în prima zi a noului an bisericesc, un eveniment cultural găzduit chiar de Tipografia „Şaguniana”, o istorie a tipografiei eparhiale, intitulată „Mireasa Duhului.
„Tipografia a fost un moment de rezistenţă teologică”
În debutul evenimentului, IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat misiunea avută de Tipografia „Şaguniana” în istoria poporului român din Transilvania.
„Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a ales tipografia ca unul dintre cele mai importante mijloace de a-şi împlini misiunea pe care o avea în gând, pentru că tipărind cărţi de cult, a pus la dispoziţia Bisericii noastre tot cea avea nevoie pentru ca serviciul religios să se oficieze în limba română. Am văzut şi am fost implicat în transformarea acestei instituţii, de la vechile ei forme, până la modernizarea ei”, a spus ierarhul.
Totodată, arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică a subliniat că Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a făcut din Sibiu o cetate a luminii ortodoxe.
„Tipografia a fost un moment de rezistenţă teologică, ortodoxă, românească, în cea mai bună tradiţie şaguniană, coresiană dacă e să mergem mai departe în vocaţia aceasta a Ardealului de a pune în lumină tipografică identitatea românească, identitatea ortodoxă, la cote de excelenţă şi de prioritate. Desigur, Braşovul a avut primul plan, dar apoi Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a relansat şi a făcut din Sibiu o cetate a luminii ortodoxe răspândită apoi atât de convingător. A făcut şcoala teologică şi aceasta a avut avut acest organ de difuzare şi multiplicatorul, pentru că cunoaşterea fără multiplicator nu există, iar atunci multiplicatorul principal era tiparul şi Sfântul Andrei Şaguna a dorit atât de mult să aibă tiparniţa Ardealului”, a spus părintele profesor.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024