Deși inițiativa legislativă a AUR privind interzicerea discriminării pe motiv de vaccinare a fost depusă la Parlament încă din 25 mai, nici pînă în ziua de azi nu a fost repartizată spre a fi dezbătută și avizată în comisiile de specialitate, a anunțat, miercuri, pe Facebook, co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.
„Cînd nu te pot înfrînge în luptă dreaptă, vrăjmașii apelează la fel de fel de tertipuri și subterfugii. Oameni buni, cine ține cu voi?
Cei aflați la putere care tergiversează, pun piedici și vă mint fără rușine sau noi, AUR, care înfruntăm caracatița transpartinică și ne zbatem pentru drepturile și libertățile voastre?”, a subliniat co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.
Reamintim că partidul AUR a depus, la sfârșitul lunii mai, un proiect de lege împotriva discriminării privind vaccinarea, după cum a relatat RostOnline la momentul respectiv.
Ce prevede proiectul de lege:
Art. 2. (1) – Este interzisă orice formă de manifestare sau măsură de excludere, segregare, restricție, limitare, deosebire, preferință sau tratament diferențiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, având drept condiție de bază administrarea sau nu a oricărui vaccin, care, în condițiile prezentei legi, reprezintă discriminare pe motiv de vaccinare.
Art. 3. Prevederile prezentei legi se aplică tuturor persoanelor sau grupurilor de persoane, fară nici o deosebire, în toate domeniile vieții publice.
Art. 4. Orice fapt sau act juridic, al oricărei persoane fizice sau juridice publice sau private, care încalcă prevederile articolului 2, este nul de drept.
Art. 5. – Prin derogare de la dreptul comun, nulitatea se constată, în primă instanță, la cererea oricărei persoane, de către secția de contencios administrativ a curții de apel de la domiciliul reclamantului, în procedură de urgență, judecata urmând a se realiza în termen de maximum 3 zile.
– Apelul se va judeca la secția de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de maximum 5 zile de la pronunțarea primei instanțe.
– Cererile care fac obiectul prezentului articol sunt scutite de taxă judiciară de timbru.
Art. 6. Emiterea unui act cu caracter normativ care încalcă prevederile articolului 2 este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 7. Contravențiile prevăzute la articolul 1 se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează o categorie sau un grup de persoane, dacă fapta respectivă nu constituie infracțiune.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024