Ungaria se pregătește să cumpere masiv terenuri agricole în țările vecine, în special din România. Finanțarea inițială depășește 400 de milioane de euro

Guvernul de la Budapesta pregătește un Fond Privat prin intermediul căruia să cumpere terenuri agricole din țările vecine, în special din România, în contextul în care țara noastră se confruntă cu o perpectivă îngrijorătoare din acest punct de vedere, anume riscul ca peste șapte milioane de hectare de teren agricol să fie deținute de străini, până în 2030.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a recunoscut, recent, că România se confruntă cu problema vânzării terenurilor agricole, dar consideră că „oprirea vânzării terenurilor agricole către străini nu se va putea întâmpla niciodată”, după cum a relatat RostOnline.

Acum, presa de la Budapesta anunță că Ungaria pregătește un Fond Privat cu care să cumpere terenuri agricole în statele vecine, în special din România.

Eximbank Ungaria a înființat în aprilie anul curent Fondul Privat pentru Industria Agrară și Alimentară, cu un capital de 20 de miliarde de HUF (aprox. 57 de milioane de EUR) cu scopul de a investii în afaceri agrare interne sau regionale, a anunțat revista săptămânală HVG, citată de G4Media.

În același timp, ministrul de externe Szijjártó Péter are sarcina să înființeze până în luna noiembrie a anului curent Fondul Privat al Terenurilor Agricole cu un capital de pornire de aproximativ 401de milioane de euro, cu scopul primordial de a achiziționa terenuri agricole și ferme din statele vecine, necesare afacerilor agricole și industriei alimentare.

Avantajul acestor fonduri private, explică sursa citată, este că banii nu vor figura ca fonduri de investiții/sprijin cheltuit în alte state, așa cum este situația Fundației Pro Economica, situație ce a generat protest din partea guvernului României, ci un astfel de fond privat va fi direct unul dintre investitori, care dorește să-și crească capitalul în afaceri din România.

Pe de altă parte, HVG arată că în paralel a debutat în forță campania electorală pentru voturile maghiarilor din Transilvania la alegerile parlamentare din Ungaria anul viitor.

Potrivit sursei citate, Oamenii Fundației EUROTRANS înființată de UDMR merg din ușă în ușă să convingă și mai mulți maghiari să obțină cetățenia maghiară, iar pe cei care au deja cetățenia ungară, să-i convingă să își actualizeze datele și să se înscrie pe lista electorală a alegerilor parlamentare de anul viitor din Ungaria.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost