Analistul Petrișor Peiu realizează, într-un editorial pentru Gândul.ro, bilanțul guvernelor care s-au bucurat de susținerea președintelui Klaus Iohannis în ultimii doi ani, perioadă la sfârșitul căreia România pare o națiune în cădere liberă.
Astfel, Petrișor Peiu vorbește despre creșterea datoriei publice cu fantastica sumă de 40 de miliarde de euro, creșterea inflației sau dublarea prețurilor la gaze și electricitate.
„Încheiem, astăzi, o perioadă de doi ani în care Klaus Iohannis a ieșit din haina de președinte și a îmbrăcat costumul de prim ministru. Doi ani în care Iohannis a fost liber să facă tot ce știe, tot ce poate și tot ce vrea cu România. Putem, astăzi, să facem un bilanț al acestei perioade.
Ei bine, primul lucru pe care ni-l vom aminti despre guvernele Iohannis este suma uriașă cu care țara s-a îndatorat în numai doi ani: 200 de miliarde de lei, 40 de miliarde de euro. Atât au împrumutat, în numele românilor, guvernele Klaus Iohannis. Din 4 noiembrie 2019 și până acum. Guvernele coordonate de Iohannis au dus datoria publică a țării de la 370 de miliarde de lei la 570 de miliarde de lei. O treime din datoria publică cu care ne lasă guvernul lui Iohannis-Cîțu pe cap se datorează guvernelor de după 4 noiembrie”, notează Petrișor Peiu.
Potrivit acestuia, a doua cea mai mare năpastă pe care guvernele Iohannis a adus-o pe capul românilor este creșterea dobânzilor la care se împrumută țara.
„Ne-am pricopsit, așadar, numai în ultimele șase luni, cu un plus de vreo șapte miliarde de lei pe an la dobânzile pe care trebuie să le plătim. Șapte miliarde de lei plătite de întreaga națiune pentru a satisface capriciile unui președinte-baron mult prea arogant și cheltuitor”, explică analistul.
Mai mult, spune Peiu, la cele 545 de miliarde de lei pe care le numărăm ca datorie publică la final de iulie 2021, va trebui să adăugăm cele 15 miliarde de euro-75 de miliarde de lei pe care guvernul lui Klaus Iohannis s-a angajat să le împrumute de la Uniunea Europeană, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. România, alături de Italia, sunt singurele state membre care împrumută aceste sume uriașe.
„Pentru ce împrumută cuplul Iohannis-Cîțu atâta bănet? Păi noi nu am reușit să cheltuim decât jumătate (52,15%) din sumele nerambursabile de la Uniune pentru perioada 2014-2020! Deci, dacă nu ești în stare să cheltui nici banii nerambursabili pe care îi iei de la UE, ce rost are să te mai și împrumuți de niște bani pe care ai dovedit că nu poți să-i cheltui?”, explică Petrișor Peiu.
Acesta adaugă că tot guvernele lui Klaus Iohannis au înfăptuit și incredibila dublare a prețurilor la gaze și electricitate. Iar scumpirile la gaze și electricitate, explică Peiu, au adus cu ele dezastrul: o inflație din ce în ce mai mare și mai ucigătoare. În octombrie 2019, România avea o rată a inflației de 3,4%, care a ajuns la 5,3 % în august 2021. Și va depăși probabil cu mult această valoare până la sfîrșitul anului. Doi ani de guvernare- două puncte procentuale în plus la inflație. Cam asta este performanța guvernelor Iohannis.
„În concluzie, România pare o națiune în cădere liberă în ultimii doi ani: o datorie publică suplimentară de 200 de miliarde de lei (40 de miliarde de euro), o creștere cu o treime a dobânzilor (și așa cele mai mari din Uniunea europeană), o creștere tot cu o treime a inflației. Și cel mai dureros pentru români și pentru companiile românești: dublarea prețurilor la gaze și electricitate”, concluzionează Petrișor Peiu.
Editorialul integral este disponibil aici.
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024