În ultimele săptămâni, de când România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de infectări, vedem cum multe state au sărit în sprijinul țării noastre, fiindu-ne trimise ajutoare vitale pentru tratarea bolnavilor covid.
Fie că vorbim de medicamente, de anticorpi monoclonali sau concentratoare de oxigen, România a primit în ultimele zile dovada solidarității din partea unor țări precum Polonia, Italia, Ungaria sau Olanda.
Un sprijin vital, pentru care suntem recunoscători, dar care confirmă că România a fost lăsată fără medicamente și fără echipamente sanitare de către Guvernul Cîțu, care ar fi trebuit să pregătească țara pentru acest val al pandemiei. Ceea ce este mai mult decât evident că nu a făcut.
Cum ne-au ajutat alte țări
Guvernul Ungariei a trimis României 1.000 de cutii de Favipiravir. Detalii aici.
Italia a ajutat România cu 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva covid. Detalii aici.
Polonia a trimis României 50 de concentratoare de oxigen. Detalii aici.
Olanda a trimis României 200 de concentratoare de oxigen de 5 litri. Detalii aici.
Germania oferă României 12.700 de medicamente similare cu Tocilizumab. Detalii aici.
Ajutoarele vor continua să ajungă în România, după cum a anunțat Guvernul.
„Urmează să primim: 8 concentratoare de oxigen de 10 litri şi 15 ventilatoare de transport (Danemarca), 12.700 anticorpi monoclonali (Germania), 5.670 flacoane Tocilizumab (Elveţia), 200 de concentratoare de oxigen (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)”, potrivit datelor anunțate de Guvern.
Cum nu a ajutat Guvernul Cîțu
În fața acestor dovezi de tratamente care salvează vieți, nu putem să nu ne întrebăm de ce Guvernul Cîțu nu a asigurat dotarea spitalelor din România.
Parte din răspuns a fost oferit recent chiar de cei direct responsabili, respectiv premierul demis Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă.
Aş vrea să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a tergiversat licitaţia privind achiziţia de Tocilizumab, se întreba cu cinism premierul Cîțu, după ce tocmai fusese demis prin moțiune de cenzură.
„Pentru Ministerul Sănătăţii, pentru că suntem în ancheta pentru valul 4, cum a fost pregătit, referitor la medicamente, din informaţiile pe care le am acum şi aş vrea să prezentaţi public situaţia, se pare că a fost o licitaţie care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Deci, din aprilie şi până acum o săptămână, această licitaţie a tot fost tergiversată.
Deci, dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament. Aş vrea să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a ţinut şi a tergiversat această achiziţie pentru acest medicament atâtea luni de zile, din aprilie până acum o săptămână, când a fost finalizată. Şi este foarte important ca aceste informaţii să fie prezentate public să vedem cine este responsabil pentru acest lucru”, declara, în 8 octombrie, premierul demis Florin Cîțu, după cum relata atunci Agerpres.
Replica fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, nu întârzia să apară:
„Ce-am făcut pentru achiziția de Tocilizumab au fost întâlnirile cu reprezentanții producătorului și distribuitorului pentru a agrea forma finală a acordului cadru. În momentul în care eu am plecat de la minister, acordul cadru era gata să fie semnat sau a fost semnat, aici nu mai rețin, oricum nu se putea semna niciun contract subsecvent pentru achiziționarea medicamentului, pentru că nu aveam buget. Premierul să-și amintească faptul că a amânat rectificarea bugetară o lună de zile din moment ce a fost finalizată și agreată la nivel de guvern, pentru a-și trece PNDL-3 și pentru a avea resurse bugetare pentru aceasta. Oricum, achiziția de Tocilizumab, așa cum achiziția de orice fel de medicament în pandemie, nu se putea face pentru că la minister nu mai erau bani. (…) Toate stocurile care existau și care erau disponibile au fost distribuite către spitalele covid”, declara, pentru RFI, Ioana Mihăilă.
Tot Ioana Mihăilă explică că toate solicitările pentru ventialtoare au fost centralizate de către Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.
„Încă din februarie, am contactat DSU pentru a prelua ventilatoarele care erau pe stoc la nivelul MS și am pus structurile din MS în legătură cu cele din DSU. Mi s-a transmis că atunci când vor avea nevoie de ventilatoare le vor solicita, pentru a-și reface rezerva stocului de urgență aflat în DSU”.
(va urma)
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024