Guvernul României nu doar că nu a asigurat pregătirea spitalelor în contextul pandemiei, dar nici măcar nu este capabil să gestioneze eficient și transparent distribuirea ajutoarelor primite de la alte țări, fie că vorbim de medicamente, fie de echipamente sanitare.
Am văzut în prima parte a materialului nostru cum ajutoarele primite au scos la iveală că România a fost lăsată total nepregătită în fața pandemiei de un guvern iresponsabil.
Un guvern care a insistat doar pe ideea de vaccinare, comandând 120 de milioane de doze și cheltuind bani pe diferite campanii de promovare, dar ignorând posibile tratamente folosite de alte țări pentru tratarea bolnavilor covid.
Acum, chiar și la câteva zile după ce aceste medicamente au ajuns la noi în țară, nu există o transparență privind distribuirea lor, nu există o informare publică cu privire la faptul că ele au ajuns sau nu în spitale.
Spre exemplu, este cazul celor 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, din Italia. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila declara, la Digi 24, că de joi, 14 octombrie, medicamentul urma să ajungă în spitalele din București, distribuirea în țară fiiind anunțată începând de vineri, 15 octombrie.
„Astă-seară (joi-n.red) toate spitalele din lista din Bucureşti primesc acest medicament intravenos, mâine facem distribuția în toată ţara, cu speranţa că săptămâna viitoare putem să aducem în sistemul sanitar doze şi mai consistente decât avem astăzi”, declara Cseke Attila.
Totuși, dr. Beatrice Mahler, managerul Insitutului „Marius Nasta” și susținătoare a vaccinării, anunța, sâmbătă, 16 octombrie, că unitatea medicală pe care o conduce „NU a primit deocamdată anticorpi monoclonali, folosiţi în tratamentul timpuriu al pacienţilor covid”.
„Sper să din tot sufletul să fie doar o omisiune, pentru că altfel, pacienţii care ajung la Marius Nasta ar fi discriminaţi de dreptul la o medicaţie care până la urmă e stabilită de un protocol național”, declara, la Digi24, dr. Beatrice Mahler.
Nota redacției: Subliniem că NU promovăm tratamentul cu anticorpi monoclonali, despre care nu avem suficiente informații, dar dorim să scoatem în evidență bâlbele celor puși în funcții de decizie, care nu înțeleg că incompetența costă vieți omenești.
Revenind la protocolul național invocat de Beatrice Mahler, precizăm că acesta a fost revizuit săptămâna trecută. Schimbarea a fost anunțată, recent, de șeful DSU, Raed Arafat, printr-o declarație cel puțin surprinzătoare.
Arafat: Sunt pacienţi cu covid internaţi la insistenţa lor, deşi puteau să primească acasă medicaţie
„Nu toţi bolnavii care sunt în UPU sunt bolnavi de terapie intensivă. Mare parte sunt bolnavi de terapie intermediară. Sunt bolnavi care poate în altă ţară i-ar trimite acasă în ziua de astăzi şi ei nu doresc să meargă acasă. Vor să rămână şi să se spitalizeze, declara, în 8 octombrie, Raed Arafat, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, printr-o ordonanţă de urgenţă s-a decis ca anumite medicamente, care înainte nu puteau să se administreze decât în spital, să poată fi date acasă.
Nu putem să nu ne întrebăm. Oare nu tot Raed Arafat a fost cel care a stabilit vechiul protocol privind tratamentul pentru bolnavii covid, de care acum se declară contrariat? Oare nu Raed Arafat a stabilit prin protocol că persoanele vaccinate care intră în contact cu bolnavi covid nu trebuie să stea în carantină? Oare nu Raed Arafat este cel care stabilește orice protocol de când a început pandemia?
În loc de concluzie
Parafrazându-l pe președintele Iohannis, putem spune că cei care conduc România au eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii. Incompetența de care au dat dovadă în gestionarea pandemiei confirmă fără echivoc acest lucru.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024