Ungaria cere Uniunii Europene să respecte suveranitatea statelor membre, poziționându-se astfel de partea Poloniei, al cărei Tribunal Constituțional a decis recent că unele prevederi ale legislației europene sunt incompatibile cu Constituția țării, anunță Reuters, citată de Digi24.
Prim-ministrul Viktor Orban a semnat sâmbătă un decret guvernamental prin care salută decizia Tribunalului Constituțional din Polonia, a declarat secretarul său de presă pentru agenția MTI.
Budapesta a declarat joi că decizia Tribunalului Constituțional din Polonia a fost motivată de o practică greșită a instituțiilor UE, care încearcă să ia unele competențe ale statelor membre.
„Întâietatea legislației europene se aplică doar în acele zone unde UE are putere, cadrul legal pentru aceasta este stabilit în tratatele europene”, citează MTI decretul guvernamental.
UE trebuie să respecte identitatea națională a statelor membre, se mai arată în document, potrivit sursei citate.
Reamintim că Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, după cum a relatat RostOnline.
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
- Premierul Viktor Orban anunţă că îl va invita pe Netanyahu în Ungaria pentru a sfida mandatul de arestare al CPI - 22 noiembrie 2024