Alianta pentru Unirea Românilor (AUR) consideră impunerea cotei de 60% cadre didactice vaccinate ca fiind discriminatorie și care afectează în special mediul rural, unde elevilor oricum li s-a încălcat dreptul constituțional la învățământ în ultimii doi ani, din cauza lipsei de acces la tehnologie.
Informațiile culese de AUR de la sindicatele cadrelor didactice arată ca majoritatea școlilor care vor rămâne închise sunt în mediul rural. În acest context, AUR cere de urgentă Ministerului Educației să revină asupra deciziei impuse de Raed Arafat, a anunțat partidul AUR prin intermediul unui comunicat de presă.
„Condiționarea redeschiderii fizice a școlilor de statutul vaccinal al personalului unităților de învățământ este și profund imorală, autoritățile încercând să transfere vina pentru incompetența și nesocotința lor către cele mai vulnerabile categorii profesionale, învrăjbind profesorii cu părinții și sporind tensiunea socială aflată oricum la cote ample. Nu în ultimul rând, prin aceste măsuri discreționare sunt afectați părinții, bunicii și toți membrii familiilor în care există copii cu vârstă școlară, cărora incertitudinea și arbitrariul aduse de guvernul demis Cîțu le fac viața tot mai dificilă. În concluzie, deși educația a fost declarată, pe hârtie și în discursurile politice, prioritate națională, trăim vremuri în care copiii sunt privați de acest drept, în timp ce guvernanții instrumentează politic situația cauzată de pandemie. Atragem atenția că efectele perturbării actului educațional sunt deja grave. Continuarea pe această cale va produce efecte incalculabile asupra generației care peste câțiva ani va trebui să facă față provocărilor vieții”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.
„Ne aflăm în cel de-al treilea an școlar în care educația este grav afectată de decizii politice, iar copiii au cel mai mult de suferit, deși interesul lor ar trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc. Așa cum a recunoscut chiar ministrul Sorin Cîmpeanu, sistemul de „învățământ online” este nesatisfăcător și încalcă cerințele pe care le impune Legea Educației. Calitatea actului educațional a scăzut dramatic, o parte dintre elevii români aflându-se de facto în stare de abandon școlar. Lipsa contactului cu factorul uman, cu pedagogul, dar și cu colegul de bancă, răpesc copilului o resursă majoră pentru dezvoltarea sa educațională și psiho-socială. Alianța pentru Unirea Românilor consideră că măsura nu doar contravine legii – pentru că guvernanții ignoră interesul beneficiarilor actului educațional, copiii – dar este și lipsită de orice rațiune practică. În plus, ea agravează discrepanțele dintre elevii din medii urbane și cei din medii rurale sau defavorizate, unde de regulă rata de vaccinare este mai redusă, acestea fiind și zonele în care s-au înregistrat cele mai mari probleme cu „școala online” din cauza infrastructurii deficitare, a lipsei dotărilor și a lipsei cadrelor didactice”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
- 26 noiembrie. Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor și al familiei creștine - 26 noiembrie 2024
- Preşedinte IICCMER, Daniel Şandru, își exprimă îngrijorarea față de ascensiunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale a unui candidat populist. „Să nu ne lăsăm seduși” - 25 noiembrie 2024
- Prezidențiale 2024/ Călin Georgescu: Poporul român a renăscut. Vrem pace și liniște pentru țara noastră. Vrem rost (VIDEO) - 25 noiembrie 2024