Apartamentul în care scriitorii Ileana și Romulus Vulpescu au trait peste 35 de ani nu este transformat în casă memorială, cum ar fi firesc, ci este scos la vânzare, cu tot ce se găsește în el, o bibliotecă impresionantă, fotografii, icoane vechi și manuscrise care le-au aparținut celor doi scriitori.
Informația a fost dată publicității, într-un interviu pentru publicația Forbes, de agentul imobiliar care se ocupă cu vânzarea apartamentului.
Apartamentul în care Ileana Vulpescu a scris „Arta conversației”
„Este un apartament deosebit, cu cinci camere, de 145 metri pătrați cu tot cu dependințe, situat în zona Pieței Rosetti, într-un bloc care a fost construit pe terenul fostei case cu mansardă în care a copilărit și și-a scris o parte din lucrările timpurii Mircea Eliade. Pe unul dintre pereții clădirii în stil Art Deco, cu o intrare frumoasă, există chiar și o plăcuță care amintește de acest lucru.
Ileana și Romulus Vulpescu au trăit 35 de ani în acest apartament, o viață de om. Inițial au primit repartiție de la Uniunea Scriitorilor pentru acest apartament și au locuit în el cu chirie. Apoi, după Revoluție, l-au cumpărat.
Romulus Vulpescu era profesor de franceză medievală și multe dintre cărțile lui au legătură cu acest domeniu. Mai sunt în bibliotecă manuscrise, o colecție impresionantă de filme pe DVD – erau mari cinefili -, diverse desene care le-au fost dedicate, icoane vechi, afișe de teatru și fotografii cu soții Vulpescu – lucruri care păstrează aerul intelectual al locuinței. Este într-adevăr un loc foarte special”, spune agentul imobiliar.
Potrivit acestuia, există un executor testamentar care se ocupă de vânzarea apartamentului.
Oare statul român nu ar putea să achiziționeze acest apartement și să-l transforme într-o casă memorială „Ileana și Romulus Vulpescu”?
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Statul român să facă bine să se îngrijească și de patrimoniul cultural al acestei țări și să cumpere – la orice pret – acest apartament care conține în el viața a doli mari corifei ai culturii române! Ar fi o pierdere ireparabilă să se vindă „la bucată” fiecare obiect de acolo si sa se risipească!