Senatorul Claudiu Târziu, copreședintele AUR și președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, a susținut, miercuri, o declarație politică în Parlament, privind ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI).
CSI funcționează asemenea unei Societăți pe Acțiuni în care Moscova deține pachetul de control, a avertizat senatorul Claudiu Târziu.
Redăm integral declarația politică intitulată „Menținerea sau retragerea Republicii Moldova din CSI constituie un test de europenitate pentru autoritățile de la Chișinău”:
„Republica Moldova este singurul stat cu care România dezvoltă relații speciale și privilegiate. Ea este, cu excepția României, singurul stat din lume în care există o majoritate robustă românească, de peste 82%. Pentru al doilea stat românesc, calitatea de membru CSI reprezintă o chestiune de securitate la frontiera UE și NATO așternută pe Prut.
Cu toții urmărim evoluțiile politice, sociale, culturale și economice de dincolo de Prut. Federația Rusă, care ocupă militar 11% din teritoriul național al Republicii Moldova, a recurs din nou la șantaj. A folosit arma energetică împotriva Chișinăului, propunîndu-le românilor de la est de Prut cel mai mare preț din Europa la gazele naturale.
Oricine poate constata că Republica Moldova nu este un stat cu adevărat independent. Ea a fost și rămîne în sfera de control al Moscovei. Pentru a înțelege această realitate, voi afirma că această structură denumită Comunitatea Statelor Independente (CSI) funcționează asemenea unei Societăți pe Acțiuni în care Moscova deține pachetul de control. Vă rog să rețineți că, în ceea ce privește votul la nivelul cel mai înalt al CSI, Rusia deține de una singură 51% din voturi. Aceasta – în timp ce toate celelalte 8 state membre dețin împreună 49% din voturi, dintre care 3% revin Republicii Moldova.
Astăzi, una dintre principalele așteptări ale cetățenilor de peste Prut ține de necesitatea de ieșire din zona de influență și control al Moscovei, implicit de ieșirea din CSI.
Ca urmaș al unor români basarabeni din ținutul Sorocii, cred că a sosit momentul ca Republica Moldova să declanșeze oficial procedurile de retragere. Dubla-asociere concomitentă a Republicii Moldova la CSI și la Uniunea Europeană dăunează intereselor legitime ale locuitorilor din spațiul românesc de la răsărit de Prut și nu poate continua la nesfîrșit.
Nu există nici o rațiune logică sau practică pentru rămînerea Republicii Moldova în siajul Moscovei. Trei din cele 11 state membre al CSI au părăsit deja această structură. Este vorba despre Turkmenistan, Georgia și Ucraina.
Fac un apel direct către președintele Maia Sandu, către prim-ministrul Natalia Gavrilița, dar și către ceilalți decidenți, pentru retragerea din cadrul CSI. Doar astfel Republica Moldova va fi cu adevărat mai aproape de România și Uniunea Europeană”.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024