Sindicatele din Educație, despre testele de salivă care au ajuns la inspectoratele școlare: NU respectă nicio regulă de siguranță sanitară! Să nu fie distribuite în școli!

Sindicatele din Educație solicită Guvernului României să blocheze distribuirea testelor de salivă în școli, deoarece cele care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” au avertizat, duminică, prin intermediul unui comunicat de presă, că testele de salivă  ce urmează să fie distribuite în școli nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară.

Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual.

Solicităm, pe această cale, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerinţele de performanţă şi de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în acelaşi timp şi regulile sanitare.

De asemenea, cerem public Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziţionate şi livrate dezmembrate, şi nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii şi dacă această licitaţie a respectat legislaţia în vigoare?!”, se arată într-un comunicat al celor două federaţii sindicale reprezentative pentru învăţământul preuniversitar, citat de Agerpres.

Federaţiile sindicale menţionate consideră că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) trebuia să se ocupe şi de livrarea testelor către fiecare instituţie de învăţământ în condiţiile în care respectivele contracte au fost semnate de această instituţie.

„Întrebarea firească pe care şi-o pun părinţii şi cadrele didactice este următoarea: instituţia care a lansat licitaţia, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică aşteaptă nişte explicaţii, urgent! Altfel, această mult aşteptată testare riscă să se transforme într-un mare eşec! Cine îşi permite să-şi bată joc de sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice este iresponsabil!”, se menționează în comunicatul de presă.

Reamintim că statul român cumpără, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), nu mai puțin de 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor, valoarea achiziției fiind estimată la peste 1.050.000.000 lei fără TVA, după cum a relatat RostOnline.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost