Ajunul Crăciunului. Sfânta Mc.Eugenia (24 decembrie)

Ajunul marii Sărbători a Nașterii Domnului este o zi deosebită pentru creștini, când sunt făcute ultimele pregătiri pentru Crăciun, fiind însă și o zi de post mai aspru decât în celelalte zile.

În țara noastră această zi este marcată prin colinde, tradiții ce încă se păstrează mai ales în satele din România.

Gospodinele pregătesc covrigei şi colaci care, în tradiţia populară trebuie să amintească de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse aparţinând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la naşterea pruncului şi căreia i-au fost tăiate mâinile, notează Rador.

Tot astăzi, se pregătesc turtele cu nucă şi cânepă, numite şi „scutecele Domnului”. Împodobirea mesei din seara de Ajun diferă de la o zonă la alta, dar are în comun faptul că toate bucatele sunt de post şi trebuie binecuvântate de preot înainte de a fi consumate.

Sfânta Eugenia

În 24 decembrie este prăznuită Cuvioasa Muceniță Eugenia.

Sfânta Eugenia s-a născut la Roma, în anul 183, din părinţi păgâni, Filip şi Claudia, de neam ales. La porunca împăratului Comod (180-192) tatăl Sfintei a primit înalta dregătorie de cârmuitor al cetăţii Alexandria Ciliciei, unde a plecat împreună cu soţia, cu cei doi fii şi cu fiica lor, Eugenia, scrie Ziarul Lumina.

Sfânta Eugenia a suferit moarte martirică.  Eugenia, care strălucea înaintea tuturor, pentru că era aprinsă de dragoste pentru Hristos, a fost legată cu o piatră grea şi aruncată în apă, dar a scăpat nevătămată în chip minunat. Pentru aceea, i s-a tăiat capul cu sabia şi s-a mutat cu bucurie la Hristos, doritul ei Mire, într-o zi de 25 decembrie, prin anul 258.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost