Cartoful este unul dintre alimentele de bază ale românilor, însă România îl produce din ce în ce mai puțin, în timp ce cantitățile importate sunt tot mai mari.
Avertismentul a fost făcut de președintele Clubului Fermierilor Români, Laszlo Becsek, în emisiunea „Agricultura la Raport”, la postul AgroTV.
Potrivit acestuia, deși catoful este „a doua pâine a țării”, suprafața pe care se cultivă cartofi a scăzut drastic în ultimii 30 de ani.
„România avea în anii ’80-’90 o suprafață de 400.000 de hectare de cartof. Anul trecut, conform datelor APIA, am avut 32.000 de hectare, care înseamnă 0,003% din totalul arabil al țării. Pe această suprafață, noi putem să asigurăm 35-40% din necesarul de cartofi consumați în țară. Restul vine din import. Aici am ajuns în 30 de ani, dar o scădere drastică a avut loc din 2013”, a spus Laszlo Becsek.
Totuși, acest sector ar putea să fie relansat, subliniază fermierul, amintind că pentru a asigura necesarul de consum din România este nevoie de 17 milioane de tone de cartofi anual.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024