În localitatea Sqepur din Albania va fi amenajată o nouă școală în dialect aromân, în cadrul căreia vor funcționa două clase, după ce Fundația Nicolae Iorga din Saranda a primit acordul primăriei pentru implementarea acestui proiect.
În decembrie anul trecut, primăria din Sqepur a acordat autorizația pentru ca în școala din localitate să se poată desfășura și cursuri în aromână pentru copii, a anunțat, pe Facebook, Fundația Nicolae Iorga.
Societatea de Cultură Macedo-Română a transmis cu acest prilej un mesaj de felicitare și de susținere a eforturilor aromânilor din Albania de deschidere de noi școli pentru studiul dialectului aromân:
„Aromânii din Albania luptă pentru păstrarea identității, înființând școli particulare cu predare în dialectul aromân. Felicitări pentru Pano Bakalli, președintele Fundației Nicolae Iorga, și pentru toți colaboratorii săi! Felicitări Ligii Aromânilor din Albania și tuturor celor care fac posibil acest vis al aromânilor! Unirea face puterea!”
Cele două clase vor purta numele a doi mari lingviști aromâni: Tache Papahagi și Matilda Caragiu-Marioțeanu.
Renovarea școlii și dotarea cu mobilier reprezintă următorul obiectiv al fundației. Societatea de Cultură Macedo-Română va sprijini școala cu cărți în limba română literară și în dialectul aromân.
Ziua Culturii Naționale
În Sqepur există o comunitate importantă de aromâni care doresc să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile, iar copii să poată să vorbească în dialectul aromân.
În spiritul demersurilor de promovare a culturii românilor/aromânilor, Fundația Nicolae Iorga a anunțat, de asemenea, organizarea, la data de 15 ianuarie 2022, la ora 11, la sediul din Saranda, a unei manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naționale Române la care au fost invitați să participe oficialități albaneze locale, reprezentanți ai Ambasadei României la Tirana, comunitatea de aromâni din regiune, potrivit unui comunicat transmis de Fundația Nicolae Iorga.
Reamintim că în Albania, la sfârșitul lunii septembrie 2021, a fost deschisă școala „10 MAI 1905” din Selenița, unde copiii aromâni vor studia atât în româna literară, cât și în dialectul aromân.
La eveniment a fost prezent și Senatorul Claudiu Târziu, copreședintele partidului AUR și președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, după cum relata atunci RostOnline.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
Felicitarii , pentru un prim pas , in apararea descedentilor vlahi , care sunt tot romani , din statele Balcanice , de aici trebuia inceput din 90 . Cu repsect pentru fundatie ” Nicolae Iorga ” , care a pus fapta mai presus de vorba .