Croaţia a pierdut aproape 10% din locuitori în zece ani, arată cel mai recent recensământ, rezultatul fiind caracterizat de experți drept un dezastru.
Croaţia, ţară membră a Uniunii Europene (UE), numără acum 3,8 milioane de locuitori, comparativ cu 4,2 milioane în urmă cu un deceniu, o scădere de 9,25%, potrivit Biroului Naţional de Statistică al acestei ţări.
„Este un dezastru incredibil pentru Croaţia”, a declarat demograful Stjepan Sterc, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Emigraţia a fost favorizată de intrarea Croaţiei în UE, în 2013, notează sursa citată. Mai mult de 250.000 de croaţi au plecat de atunci să trăiască în alte ţări membre, în special în Germania, Austria şi Irlanda, potrivit cifrelor oficiale.
Recensământ 2022
În România, Recensământul Populației și Locuințelor, care ar fi trebuit să înceapă în 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei, va debuta la 1 februarie 2022 și se va desfășura în trei etape, respectiv:
- 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021;
- 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI);
- 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).
Printr-un proiect de HG -aflat în dezbatere publică- autoritățile vor să stabilească modul în care va arăta chestionarul de recensământ și ce conținut va avea (modelul poate fi descărcat de la finalul articolului), scrie avocatnet.ro.
În plus, vor apărea și alte trei tipuri de documente utilizate în cadrul recensământului, și anume, nomenclatorul etniilor și al limbilor materne, nomenclatorul religiilor din România și nomenclatorul instituțiilor de învățământ din România.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
PAI , CU CAT MAI TARZIU INCEPE RECESAMNTUL IN ROMANIA CU ATAT MAI BINE PENTRU MASA POLITICA DE VOTANTI , deoarece DE 30 DE Ani CU ASTA SE JONGLEAZA .” CU MASA ELECTORALA ” NICIODATA acest posibil recesamant CHIAR DACA DACA VA FII PESTE 2sau 5 ANI ( din legile legale privind obligativitate recesamant la o perioada de ani ) VA FII UN RECESAMANT DE FORMA , VA FII DUPA TOT ” CEEA CE ESTE VOTANT ” VA FII DEPENDENT DE ” LEGEA FINNCIARA A STATULUI DE ALESI , REFERITOR LA SUBVENTII SI PENSII ASA ZIZ SOCIALE ” VA FII APLICAREA ” VOTULUI PENSIONARILOR ” DIN anii 2020-2030 . Oricare analist in domeniu privind evolutia demografica a tarii poate analiza sau nu aceasta perspectiva privind forta de munca pana la 50-60 de ani raportata la pensionarii DE 60-70 de ani . IN URMATORII 10-15 ANI MASA PENSIONARILOR DEPENDENTA DE STAT VA FII DECIDENTA IN VOTUL ELECTORAL ( VA FII MASA DECRETEILOR DIN ANII 70 ) . RESTUL ESTE O POVESTE CU RECESAMANTUL .Cu resepct pentru actualii si viitori pensionari ai tarii.