La 1 ianuarie 2022, Franţa a preluat de la Slovenia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni.
Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franţa (ian.-iun. 2022), Cehia (iul.-dec. 2022) şi Suedia (ian.-iun. 2023), anunță Agerpres.
Franţa a ales ca deviză a preşedinţiei sale, sloganul „Relansare, putere şi apartenenţă”, iar ca logo un U şi un E, albastru şi roşu, traversate de o săgeată albă, simbol al „ambiţiei de a merge înainte”, a explicat, recent, secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune.
Potrivit presei internaționale, steagul Franței de pe Arcul de Triumf a fost înlocuit cu cel al Uniunii Europene, ceea ce a atras critica partidelor de opoziție.
„Prezidarea Europei da, ștergerea identității franceze nu! Îl rog solemn pe Emmanuel Macron să ne rearboreze tricolorul alături de cel al Europei sub Arcul de Triumf. Datorăm aceasta tuturor luptătorilor noștri care și-au vărsat sângele pentru el”, a scris, pe Twitter, candidata la președinție din partea partidului Les Republicains, Valerie Pecresse, anunță Antena3.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024