Politologul Alina Mungiu Pippidi susține într-un editorial pentru România Curată că excesul de decese din pandemie este cauzat în principal de Ortodoxie, alți factori determinanți fiind lipsa vaccinării și corupția.
În editorialul intitulat „Excesul de morți, explicat de ortodoxie, lipsa vaccinării și corupție. În ordinea asta” Alina Mungiu Pippidi spune că a ajuns la această concluzie pornind de la exemplul unei cercetări realizate de TheEconomist.
„Procentul de populație de religie ortodoxă explică un sfert din morți, e cel mai puternic determinant, și cel mai robust, chiar cînd modelul statistic include controale pentru educație, cheltuiala pe cap de locuitor pentru sănătate, vaccinare. Asta înseamnă că șansele sunt mult mai mari să mori de COVID dacă trăiești într-o asemenea țară față de una protestantă sau islamică, pe eșantionul meu.
Rata de vaccinare explică o cincime din morți, dar ar trebui să fac un model separat să explic rata de vaccinare, pentru că la cît de puternică e puterea explicativă a ortodoxiei bănuiesc că acționează și direct, și prin rata de vaccinare asupra morților.
Nivelul corupției explică 12% și e o cauză robustă, rezistă în variante mai complexe ale modelului de regresie. Cheltuiala pe sănătatea publică explică doar 4% din morți, dar e semnificativă.
(…) Nu pretind că am înțeles din acest studiu sumar (în care mă interesa legătura cu corupția, am introdus ortodoxia după ce am văzut topul) de ce țările ortodoxe sunt mai retrograde, deși ultimii treizeci de ani, cu mai multe biserici decît spitale construite ofereau déjà multe semne de întrebare. Dar că sunt așa e acum dovedit, și că nu e din cauza anilor formali de educație, ci a mentalității, a rezultatelor subtanțiale ale educației, e dovedit de asemenea”, scrie Alina Mungiu Pippidi.
Sociologul Mirel Palada: Mungiu nu știe să se uite în date, dar îi place să-i tragă de urechi pe români
În replică, sociologul Mirel Palada demonstrează, într-o analiză pentru EVZ.ro, de ce modul în care Alina Mungiu Pippidi corelează decesele din pandemie cu Ortodoxia este fals. În plus, Mirel Palada oferă și o explicație privind articolul mai sus menționat.
„Vedeți voi, dacă folosești argumentul „religie”, pe lîngă că lovești în mod convenabil în Biserica Ortodoxă, de fapt tragi la răspundere poporul român pentru tarele sale de caracter. Îl tragi de urechi. Îl tăvălești bine, mama lui de popor înapoiat.
Vai, ce popor nedisciplinat și neascultător. Niște primitivi medievali care nu acceptă glorioasele victorii ale științei. Precum secretarii de partid pe vremuri, distinsa doamnă perfectă Mungiu înfierează cu aspră furie și cu vehementă indignare lipsurile morale ale primitivilor de români.
E o meteahnă. E unul din motivele pentru care sîntem noi înapoiați și vom rămîne mereu la fel. Niște primitivi.
În schimb, dacă propui spre explicație ipoteza post-comunistă, dintr-o dată nu mai e de vină poporul, ci sistemul politic. Cauzalitatea se externalizează, vina morală se risipește în nisipul istoriei.
Dintr-o dată, poporul se transformă dintr-un medieval bicisnic într-un nobil Robin Hood, care este reticent la toate narativele oficiale pe care sistemul i le îndeasă pe gît, cum făceau comuniștii pe vremuri cu propaganda lor deșănțată.
Nu mai e o chestie de limitare morală, ci devine o chestie de dependență de cale (istoria recentă) și chiar de necesare trăsături de supraviețuire.
Dintr-o dată, românii nu mai sînt medievali, ci fac parte dintr-un complex valoric onorabil, alături de polonezii și de cehii cei catolici, de letonii și de lituanienii cei protestanți, toți trecuți prin malaxorul de harneală și de propagandă timp de jumătate de secol. Statistici false, îndemnuri ipocrite, forțare a adevărului pînă dincolo de orice limită a bunului simț. Prosteală pe față.
Și rezistența la această prosteală sistemică.
Comuniștii ziceau că e bine, că curge numa lapte și numai miere. Românii și polonezii și letonii și ungurii și lituanienii și rușii vedeau că de fapt totul pute în jur. Discrepanța dintre discursul oficial și realitate era strigătoare la cer.
Și atunci postcomuniștii făceau ce știau mai bine: rezistau, se opuneau, fie pe față, cu scandal, ca polonezii cu Solidarność, fie mai balcanic, mai indirect, de tip “pupă-i în bot și papă-le tot”, “ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”. Indiferent însă dacă rezistența era pe față sau pe mutește, un lucru era comun tuturor acestor țări comuniste: nu credeam neam ce ne predică sistemul.
Această traumă nu are cum să nu lase urme. Toate popoarele postcomuniste prezintă o sănătoasă mefianță la adresa harnelii oficiale, inclusiv la adresa harnelii distinsei doamne perfecte Mungiu.
Drept urmare, nu vrea să se conformeze. Nu vrea să asculte de reguli, pentru că știe că ele nu sînt făcute în folosul lor, ci în folosul stăpînirii dictatoriale. Nu crede statistici. Știe că sînt false. Nu crede discursuri sforăitoare. Știe că sînt harneală. Nu crede îndemnuri la muncă voluntară și la lupta pentru pace. Știe că sînt prosteală pe față.
Drept urmare, nu crede nici în actualul discurs la adresa gravității Covid. Și nu vrea să asculte nici de îndemnurile suspect de insistente ale milițienilor de a se vaccina. Știe că sînt prosteală pe față.
De ce? Pentru că românii, la fel ca și polonezii ungurii cehii letonii lituanienii, au în sînge amintirile vremurilor cînd aceiași milițieni își băteau joc de oameni, cu legea în mînă. Și cu megafonul de propagandă proptit la gură.
Înțelegeți, distinsă doamnă perfectă Mungiu, de ce lumea nu pune botul la harneală? Înțelegeți de ce o halcă întreagă de glob, toate țările post-comuniste, nu vor să se vaccineze?
Nu știu dacă e bine sau nu, dacă mor oameni sau nu din cauza asta. Eu vă explic un lucru simplu: de ce lumea postcomunistă nu are încredere în narativul oficial. Nu e vorba aici de religie, de ortodoxie. E vorba de moștenirea de minciună sistemică a comunismului.
Iar voi, dragii mei cititori răbdători, înțelegeți acuma de ce e mai convenabil să dai vina pe biserică decît pe miliție? De ce distinsa doamnă perfectă Mungiu insistă pe o explicație care să demonizeze, nu pe una care să disculpe?
Evident că discuția e ceva mai elaborată. În plus față de acest complex valoric de mefianță la adresa discursului oficial, mai avem de luat în vedere și starea sistemului de sănătate din țările postcomuniste. Acele țări care au fost îndemnate vehement de elita neoliberală din Occidentul dezvoltat să-și “eficientizeze” sistemul de sănătate, adică să închidă spitale.
Nu mai spun de deciziile absolut cîinești ale conducătorilor din aceste țări postcomuniste, care au oprit tratamentele pentru orice altă boală decît Covid, ducînd astfel la creșterea suplimentară a morților. Nu mai spun de nivelul de sărăcie. Discutăm pînă poimîine, dacă chiar vrem să intrăm în analiză multivariată.
Nu e cazul aici. Important este să tragem o concluzie necesară: distinsa doamnă perfectă Mungiu fie nu știe să se uite în date, fie de manieră convenabilă ignoră aceste date. Căci datele duc la niște concluzii neconvenabile pentru ea. Și atunci distinsa doamnă Mungiu face ce face orice comunist care se respectă. Preferă să emită necesare texte de propagandă. Ortodoxia e rea, religia e rea, românii sînt vinovați și limitați moral. Ah, ce primitivi”, notează sociologul Mirel Palada.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Alina Mungiu Pippidi are tot acelasi mod de gandire retrograd si primitiv. Mai mult de acest nivel nu se poate ridica.
Se spune ca Dumnezeu cand te paraseste , prima data iti i-a mintea , acum avand in vedere vasta experienta de maniulator media a doamnei in cauza , in functie de cine si cat plateste , poti sa ajungi la axioma , adica ” nu numai ca iti i-a mintile dar te si prosteste , cu ” ochiul dracului ” , banul . Doamna in cauza poate publica international analiza dansei in cauza , cu sintagma ” crede in Dzeu si ai luat Korona sau alti virusi ” de ce fiindca rolul Ortodoxiei prin reprezentat Biserica este tocmai , ” dezvoltare , intarirea si practicarea Credintei ” si nu ne duce capul nostru prost cum poti lua virusi , cauza decese de la aceasta simpla practica de vreo 2000 de ani. Dar poate ne explica doamna in cauza intr-un referat international presupunem bine argumentat , CUM A OMORAT CREDINTA ” POPORUL ” PRIN RASPANDIREA VIRUSULUI LA ACEST ” POPOR INCA TURMENTAT LA BERARIA VORBELOR” , Cu respect pentru doamna Pipidii , asteptam cu nerabdare demonstrarea ” informativa ” a teoriei dansei.