Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: Cazare la parohii şi mănăstiri, alimente și apă pentru oamenii care intră în România prin Vama Siret. Primii refugiați au ajuns la Mănăstirea Putna/ FOTO

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a anunțat, vineri, că în contextul actual al crizei umanitare din Ucrainaefugiatil vine în sprijinul refugiaților care ajung în România, oferind refugiaților cazare la parohii și mănăstiri, alimente și apă.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a inițiat, din fonduri proprii, un stoc de apă și produse alimentare destinate tuturor celor care intră în țara noastră prin punctul de trecere a frontierei Siret. Totodată, mănăstirile și parohiile din cuprinsul eparhiei au amenajat peste 500 de spații de cazare, complet echipate, în arhondaricele mănăstirilor, case parohiale, așezăminte sociale și în oricare alte spații disponibile, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Arhiepiscopiei.

 

„Începând din după-amiaza zilei de joi, 24 februarie, Mănăstirea Putna a oferit masă și cazare refugiaților care i-au trecut pragul. În noaptea trecută au fost primite mai multe familii, dintre care unele și-au continuat drumul spre rudele aflate în diferite orașe.

În plus, având în vedere că foarte mulți cetățeni ai Republicii Ucraina folosesc transportul feroviar pentru a se îndepărta de zona conflictuală, în Gara Burdujeni din Suceava aceștia sunt ajutați de membrii ai Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, coordonați de părintele paroh, atât cu hrană, cât și cu un cuvânt de încurajare. De altfel, numeroase mănăstiri și parohii ale protopopiatelor din cadrul eparhiei au instituit centre de colectare a celor necesare (alimente neperisabile, lenjerii, pături, perne, saltele, produse de igienă etc.).

În distribuirea cât mai rapidă a produselor colectate sunt implicați voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), clerici și enoriași ai parohiilor aflate în apropierea punctului de frontieră Siret.

Totodată, la propunerea comitetului de intervenție, instituit la nivelul Arhiepiscopiei și coordonat de Arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, s-a organizat un punct fix de asistență social-filantropică pentru distribuirea alimentelor, direcționarea către locurile de cazare, oferirea de informații privind călătoria pe teritoriul României, precum și asigurarea asistenței spirituale. Permanent, în centru vor fi prezenți, în schimburi de câte 6 ore, câte doi preoți, dintre care unul vorbitor de limbă ucraineană, împreună cu voluntari”, se precizează în comunicat.

 

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost