Cuprul exploatat la cariera de la Roşia Poieni, din judeţul Alba, de compania Cupru Min Abrud, cea mai profitabilă exploatare minieră de stat din România, va ajunge să fie prelucrat în China și în acest an, în contextul în care în țara noastră nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru.
Cupru Min Abrud va vinde şi în 2022 concentratul de cupru în China, prin intermediul companiei Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie, anunță Ziarul Unirea.
Licitaţia internaţională privind vânzarea a 50.000 de tone de concentrat de cupru a fost demarată în noiembrie 2021. Preţul oficial al contractului care va intra în vigoare la 1 martie 2022 nu a fost făcut public până în prezent, însă valoarea contractului ar urma să fie în jurul valorii de 45 de milioane de dolari.
În România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru.
Rezultate financiare record
Cupru Min SA a înregistrat în prima jumătate a anului 2021 cifre financiare record. Totalul veniturilor s-a cifrat la suma de 171,78 de milioane de lei, mai mare cu peste 65% faţă de anul anterior. Producţia de concentrat de cupru vândută în această perioadă a fost în valoare de 116,25 milioane de lei, mai mare cu 15,5 milioane.
Creşterea importantă a veniturilor companiei a determinat şi o evoluţie pozitivă a profitului. Valoarea acestui indicator pentru perioada primelor şase luni ale anului trecut a fost de 15,58 milioane de lei (circa 3,1 milioane de euro). În 2020, profitul aferent primului semestru a fost de 8,18 milioane de lei. Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român.
Exploatarea carierei a început în anul 1978, în zona Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor, producţia de cupru începând în 1983. Este cel mai mare zăcământ de cupru din România, rezervele sale reprezentând 65% din totalul cantităţii rulate in ţară. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024