Curtea Constituțională din Austria, set de întrebări fundamentale către ministrul Sănătății: Cât de eficiente sunt măștile și vaccinurile? Oamenii au murit „de” sau „cu” covid?

Curtea Constituțională din Austria a trimis ministrului Sănătății, Wolfgang Mückstein, un set de zece întrebări privind politica de sănătate a guvernului și justificarea unor măsuri.

Solicitarea Curții Constituționale a fost făcută în contextul în care vaccinarea a devenit obligatorie în Austria, începând din 1 februarie.

Ministrul Mückstein are termen până pe 18 februarie să răspundă detaliat la cele 10 întrebări ale Curții Constituționale, notează HotNews.

„De” sau „cu” Covid?

Printre altele, judecătorii ar dori să afle mai multe despre cazurile de coronavirus din clinici. Judecătorii se referă la înregistrarea ca și „cazuri de coronavirus”, „de exemplu, dacă pacienții se află în secția de terapie intensivă din cauza insuficienței renale și se întâmplă să fie testați pozitiv pentru coronavirus”.

„Curtea Constituțională solicită, așadar, informații dacă cifrele de spitalizare sau decese menționate în dosarele Ordonanței includ toate persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care sunt găzduite în spitale din secțiile de terapie normală sau intensivă, sau care au decedat de sau cu SARS-CoV -2. Dacă da, de ce se alege acest mod de numărare?”

Printre altele, ministerul este, așadar, obligat să descompună statistica în cifre specifice, relativ la cei care au murit din cauza sau cu covid. În plus, ar trebui să se ofere și informații fundamentate despre pacienții care au primit terapie intensivă efectiv din cauza covid, sau a unei alte indicații medicale.

Despre eficiența măștilor și vaccinurilor

Un alt set de întrebări este dedicat eficienței purtării așa-numitelor măști de protecție. Pe fondul răspândirii variantei Omicron, Austria a înăsprit restricțiile Corona, la începutul lunii ianuarie. Acestea prevăd acum și purtarea unei măști FFP2 în aer liber, în anumite condiții.

Judecătorii constituționali vor să afle acum, de la ministrul Sănătății:

„În ce măsură purtarea unei măști FFP2 în încăperi închise sau în aer liber reduce riscul de infecție sau transmitere?”

Mai departe, judecătorii austrieci abordează tema vaccinării anti-covid:

„În ce procent reduce riscul de apariție a cazurilor severe vaccinarea împotriva covid?”

O eficacitate a vaccinării de 95%, despre care se relatează adesea în mass-media, este comparată în scrisoarea VfGh cu un risc aparent de 0,1516% de deces din cauza covid – nediferențiat în funcție de vârstă și starea de sănătate. Aceasta, la rândul său, ridică noi întrebări:

„La ce se referă o eficiență specifică a vaccinării, de exemplu, de 95%? Ce înseamnă reducerea riscului absolut și relativ în acest context?”

Lockdown-uri justificate?

Potrivit sursei citate, alte întrebări se referă la efectul protector al vaccinului anti-covid în funcție de proporția „persoanelor vaccinate cu primul, al doilea sau al treilea vaccin, dintre cei internați din cauza COVID-19 sau cei internați cu SARS-CoV-2”.

În ultimele luni, în discursul social a apărut adesea întrebarea dacă nevaccinații prezintă de fapt un risc mai mare de transmitere decât cei care au fost „complet” vaccinați împotriva COVID-19. Pentru VfGh, întrebarea care se pune este următoarea:

„Care este riscul de transmitere la o persoană infectată cu SARS-CoV-2 cu o a doua vaccinare în urmă cu trei, șase sau opt luni, comparativ cu o persoană nevaccinată al cărei test PCR a fost negativ cu 24 de ore în urmă?”

În urmă cu puțin timp, politicienii și mass-media vorbeau despre „pandemia celor nevaccinați”. În ceea ce privește persoanele nevaccinate, Austria a făcut apoi un pas mai departe și a impus un „Lockdown pentru nevaccinați”, pe 15 noiembrie. Din acea zi, toți cetățenii cu vârsta de peste doisprezece ani aveau voie să-și părăsească locuința, fără dovada de vaccinare sau de recuperare, doar pentru muncă sau educație, la cumpărături pentru nevoile zilnice, la vizită la medic, sau pentru recreere fizică.

În 15 ianuarie, Mückstein era sigur că „o relaxare timpurie pentru cei nevaccinați […] ar putea duce rapid la o răspândire necontrolată a virusului și la o supraîncărcare a unităților de îngrijire medicală”. Pentru judecătorii de la VfGh, însă, unele întrebări au rămas fără răspuns în acest context.

S-ar dori să se știe cu câte puncte procentuale, izolarea prescrisă pentru cei nevaccinați reduce de fapt „riscul de infectare al unei persoane nevaccinate”. În plus, „Ce efect are, în procente, lockdown-ului nevaccinaților asupra suprasolicitării spitalelor?”

Cum poate fi explicată mortalitatea în exces?

În scrisoarea lor din 26 ianuarie, judecătorii constituționali din Austria vor să primească informații mai detaliate și despre presupusul fenomen de mortalitate excesivă, în 2021.

Ei se referă la relatarea ziarului DerStandard, din decembrie, potrivit căruia au existat „cu o treime mai puține decese cauzate de COVID-19 față de anul precedent, dar în același timp o mortalitate în exces săptămânală, în intervalul de trei cifre”.

Întrebarea pusă de Curtea Constituțională austriacă sună așa: „Este acesta cazul? Dacă da, care a fost mortalitatea totală în exces, neexplicată, a persoanelor care au murit de COVID-19 în 2021 și cum poate fi explicată această mortalitate în exces?”

Ministerul Sănătății austriac are termen până pe 18 februarie, să răspundă în detaliu la cele 10 întrebări (cu subpuncte) ale Curții Constituționale.

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost