După o toamnă secetoasă și una dintre cele mai călduroase ierni din istoria României, jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică, avertizează directorul ANM, Elena Mateescu.
„Vorbim deja de șase luni din anul agricol 2021-2022 după o toamnă secetoasă și două luni din iarna 2021-2022 de asemenea cu cantități deficitare. Vorbim de o lună ianuarie cu o cantitate medie de numai 24,9 litri pe metrul pătrat față de o normă de 33,6 litri pe metru pătrat, iar pentru februarie de la 1 februarie și până în prezent numai 11,6 litri pe metru pătrat față de o normă de 31,6 litri pe metru pătrat în condițiile în care luna februarie este cea mai secetoasă lună a anului”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.
Potrivit acesteia, jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică, dar chiar și în partea de vest a Banatului, a Crișanei și chiar și în vestul Transilvaniei există zone și areale afectate deja de secetă.
„Luând în considerare cantitățile semnificativ reduse, în cele șase luni așa cum arată informațiile, cel puțin până la jumătatea lunii martie caracterul deficitar în continuare al regimului de precipitații cu siguranță va impune măsuri specifice și pentru culturile înființate în toamnă, dar și pentru declanșarea campaniei de primăvară, pentru că rezerva de apă este un element definitoriu”, a mai spus Elena Mateescu.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024