Un studiu realizat la Centrul Medical Sheba din Israel a confirmat că anticorpii persoanelor care au trecut prin covid oferă, cu trecerea timpului, o mai mare rezistenţă decât cei generaţi de persoanele vaccinate, relatează EFE, citată de Agerpres.
Studiul, publicat joi şi la care au participat 432 de persoane, nu se axează doar pe cantitatea de anticorpi generaţi, ci şi pe randamentul acestora.
Astfel, după mai multe luni de monitorizare a pacienţilor, rezultatele obţinute au evidenţiat că, iniţial, atât numărul cât şi randamentul anticorpilor era superior celor generaţi de persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer, decât cei ai persoanelor care trecuseră prin boală.
Cu trecerea timpului însă, deşi cantitatea de anticorpi a continuat să scadă la ambele grupuri – mai repede în primul grup decât în cel de-al doilea – randamentul lor a slăbit între cei vaccinaţi, în timp ce în grupul celor trecuţi prin boală s-a ameliorat.
„Aceste rezultate oferă informaţie specifică a răspunsului imunitar ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva covid între cei infectaţi prealabil şi cei vaccinaţi”, a subliniat Carmit Cohen, unul dintre responsabilii acestei cercetări, care va fi prezentată în aprilie la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Lisabona.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024