Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui, deoarece războiul blochează exporturile din Ucraina, Spania anunțând deja raționalizarea acestui produs.
Războiul a oprit livrările ucrainene de ulei de floarea soarelui către UE, care de obicei reprezentau 200.000 tone pe an.
În acest context, a avertizat- încă de săptămâna trecută- Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, stocurile de ulei disponibile în UE mai acoperă doar patru-şase săptămâni, potrivit Agerpres.
Între timp, Spania a impus restricții la vânzarea de ulei, un sfert din importurile din Spania provenind din Ucraina, anunță publicația elpais.com, citată de Agrointel.ro.
Astfel, în cazul lanțului de retail Mercadona, limitarea la achiziția de ulei este comunicată oficial pe site și în magazine. Clienții pot cumpăra până la cinci litri de ulei de floarea soarelui și semințe de persoană, pe zi.
În retailerul Consum, vânzările încep să fie raționalizate începând din această sâmbătă (o sticlă per client, indiferent de dimensiunea acesteia).
Iar Makro, care este unul dintre cei mai mari furnizori ai industriei ospitalității, și-a comunicat decizia printr-un comunicat de presă și, de asemenea, limitează achiziția la o sticlă per client pe zi, notează sursa citată.
Ce se întâmplă în România
Țara noastră rămâne cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, ocupând primul loc şi în 2020, atât în ceea ce priveşte producţia, cu un total de 2,07 milioane de tone, cât şi la suprafaţa cultivată, cu cele l,22 milioane de hectare, anunța– în primăvara anului- trecut Institutul Naţional de Statistică (INS).
Însă, România se confruntă cu lipsa unităților de procesare, după cum avertizau fermierii în vara anului trecut.
România a înregistrat în 2021 o producţie de floarea-soarelui record, cu o creştere de aproximativ 1,22 milioane de tone faţă de anul 2020, însă lipsa unor unităţi de procesare la nivel naţional conduce la vânzarea materiei prime către ţări din Uniunea Europeană şi nu numai, avertizau, anul trecut, reprezentanţii Clubului Fermierilor Români, potrivit Agerpres.
„Pentru cultura de floarea-soarelui, ţara noastră utilizează pentru consumul intern aproximativ 1,2 – 1,3 milioane tone, dintr-un total prognozat la nivelul anului 2021 de 3,3 milioane tone. Această cantitate reprezintă aproximativ 34% din producţia Uniunii Europene specifică acestei culturi, realizată la un randament minim de 2,75 tone/ha, în cadrul unei suprafeţe însămânţate de 1,2 milioane hectare. Anul acesta, România înregistrează un maxim al producţiei de floarea-soarelui, raportat la perioada ca membră a spaţiului comunitar european, înregistrând astfel o creştere de aproximativ 1,22 milioane tone faţă de anul 2020. Lipsa unor unităţi de procesare la nivel naţional conduce la vânzarea materiei prime către ţări precum Bulgaria (aproximativ 400.000 tone/an), Turcia (aproximativ 400.000 tone/an), Ungaria (aproximativ 220.000 tone/an), ţări din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franţa şi Spania). Practic, în acest an agricol, aproximativ două milioane de tone vor fi exportate la nivel intra-UE şi extra-UE”, spunea atunci Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Români şi expert analist în comerţul cu cereale.
Rămâne de văzut dacă România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE, poate să rezolve, în al doisprezecelea ceas, problema procesării, astfel încât să se asigure necesarul de ulei la nivel național.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024