Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a transmis, vineri, pe Facebook, un mesaj fără echivoc privind relația României cu Rusia, atât în contextul războiului din Ucraina, cât și din perspectiva istoriei relațiilor dintre cele două țări, amintind de solicitări precum returnarea tezaurului României aflat la Moscova sau acordarea unor despăgubiri și compensații pentru consecințele pactului Ribbentrop – Molotov.
Redăm integral mesajul transmis de copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu:
„Frați români, nu-mi plac dictatorii!
Opțiunea mea pro-democratică este veche, definitivă, fără rezerve.
Ca jurnalist, timp de aproape trei decenii, am fost parte a “celei de-a patra puteri”, convins fiind că libertatea de conștiință și libertatea de exprimare, avînd adevărul la temelie, susțin structura de rezistență a oricărei societăți democratice.
Ca lider politic, fac tot ce îmi stă în putere și pricepere să reprezint cu demnitate și fermitate aceeași convingere.
În România trebuie să domnească numai legea. Dar nu în absența legii morale.
Cele trei puteri din stat, legislativă, executivă și judecătorească, să fie separate și să se controleze una pe cealaltă.
Drepturile și libertățile trebuie să fie respectate permanent.
Iar de resursele naționale se cuvine să beneficieze toți românii, indiferent de opțiunile lor politice, sau de diferențele religioase, etnice și culturale dintre ei.
Un democrat autentic este alergic la toate formele de autoritarism și reacționează prompt la fiecare derapaj dictatorial.
De aceea, atît în acțiunile mele civice, cît și ca om politic, am reacționat de fiecare dată contra încălcării regulilor democrației.
Pe de altă parte, sunt un iubitor de dreptate și un cunoscător al istoriei noastre.
Din toate aceste motive, nu pot simpatiza regimul de la Kremlin, nu pot fi îngăduitor cu dictatura lui Vladimir Putin, nu mă las păcălit de jocul lui cu aparențe de creștinism și suveranism, nu găsesc nici o justificare pentru războiul pe care l-a declanșat contra Ucrainei și, în general, nu cred că el se află de partea rezistenței contra globalismului nivelator și secularist.
Pe cînd eram jurnalist și activist civic, am scris și vorbit în numeroase ocazii despre datoriile istorice ale Rusiei față de România și despre imposibilitatea normalizării relațiilor dintre cele două state pînă cînd dosarele litigioase dintre ele nu vor fi rezolvate.
Ca om politic, nu voi avea odihnă pînă cînd aceste dosare nu vor fi soluționate.
Cred că e nevoie de dezghețarea relațiilor dintre România și Rusia, admit necesitatea unei bune colaborări dintre România și Rusia, sînt gata să pun umărul în acest sens, dar numai după ce Rusia va da dovada că și ea vrea toate acestea.
Iar un început ar fi prin a trimite la București un ambasador respectuos cu România și deschis la dialog, cu mandat să repare ce a stricat actualul ambasador.
Continuarea firească: Tezaurul românesc aflat în Rusia să fie returnat urgent.
Apoi, Rusia să-și retragă trupele din Transnistria și susținerea pentru regimul ilegitim și criminal de la Tiraspol.
Să contribuie la demilitarizarea și decriminalizarea zonei și să permită democratizarea acestei regiuni din componența Republicii Moldova, care nu se mai află sub autoritatea de facto a celui de-al doilea stat românesc.
Federația Rusă este moștenitoarea legală a URSS și, în această calitate, trebuie să ofere despăgubiri și compensații pentru consecințele pactului Ribbentrop – Molotov pe care România le suportă pînă astăzi.
În calitate de lider al partidului AUR – Alianța pentru Unirea Românilor – vă garantez că aceasta este poziția de la care nu ne vom abate.
Toți cei care îndrăznesc să ne acuze de filo-putinism, de acțiuni pro-Rusia, de sprijinirea unei dictaturi, de trădare a interesului național sînt chemați să susțină dezideratele pe care le-am exprimat mai sus în privința relațiilor dintre România și Rusia.
Dacă nu o fac, înseamnă că ei sînt de partea răului încarnat de Putin, că ei trădează interesul nostru național, că ei se pun în slujba unor puteri străine!
Și că discursul lor contra noastră este o încercare de a masca această realitate și, totodată, de a slăbi forțele naționale românești.
Dumnezeu să ne ajute!”
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
- Premierul Viktor Orban anunţă că îl va invita pe Netanyahu în Ungaria pentru a sfida mandatul de arestare al CPI - 22 noiembrie 2024
Bravo, frate! FELICITĂRI! Era timpul.
Te admir enorm şi mă doare sufletul când văd că faci greşeli.
A fost şi este cazul cu poziţia voastră antivaccin + faptul că nu-l luaţi de urechi pe George Simion când se comportă ca un mitocan şi-un şmecheraş de mahala.
Cu tot dragul,
Marian Costache
Montréal, Canada